Asperges, kruisbessen en aardbeien op stenen bank van Adriaen Coorte

30 september 2010

Adriaen Coorte, asperges kruisbessen en aardbeien op stenen bank Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Op de site van het Dordrechts Museum staat een prachtig schilderij van Adriaen Coorte. Daar wilde ik op kruisbes.nl natuurlijk graag aandacht aan besteden.
Helaas weet ik zelf niets van de schilderkunst. Een mail naar het Dordrechts Museum bood uitkomt. Suzanne Harleman, hoofd collecties van het Dordrechts museum, wilde gelukkig graag helpen met extra informatie.

De officiĆ«le gegevens van het schilderij: Adriaen Coorte, werkzaam in Middelburg 1683 – 1707. Stilleven met asperges, kruisbessen en aardbeien op een stenen tafel, 1690. Het betreft een schilderij op doek van 37 x 44 cm.

Het was de schilder vooral te doen om de ‘huid’: de uiterst verfijnde weergave de donzige haartjes op een perzik, de zachtheid van een schil of de glans van een besje. Zijn uitdaging voor de kruisbes ligt in de doorschijnendheid van de fijngeaderde besjes, uiteraard in combinatie met het sappige rood van de aardbeitjes en het gebroken wit van de asperges.

Het werk van Coorte wordt gekenmerkt door de helderheid en eenvoud van de compositie, de concentratie van het licht en het contrast in de kleuren, de scherpe contouren en de perfectie in de uitvoering.

Uit Coortes werk spreekt een liefde voor de natuur en de bekoring van het kleine, maar hij vond vooral een uitdaging in het overtreffen van de werkelijkheid met zijn penseel.

Uit de woorden van Suzanne spreekt een liefde voor haar vak. Dat is geweldig mooi om te lezen. Het zou leuk zijn om een keer met zo’n liefhebber in het museum rond te lopen. Ik weet zeker dat Suzanne zou zorgen dat je heel anders naar een schilderij gaat kijken!

Meer informatie is te vinden op de site van het Dordrechts Museum. Dit prachtige schilderij is hier ook te bekijken. Het is dus zeker een aanrader om het Dordrechts Museum een keer te bezoeken. Suzanne en collega Alicja, bedankt voor de informatie, de mooie woorden en de prachtige foto!

Reacties

  1. Loek Meijer 10 oktober 2010 16:25 uur

    Hallo Okke, Ik had je al gemaild ,en jij hebt geantwoord dat in Spanje veel kweeperen worden afgebeeld. We hebben een van de kinderen op Mallorca wonen , en bij mijn laatste vakantie zag ik heel veel kweepeerbomen met vruchten. Heb dan ook het plan bij mijn eerstvolgende reis naar Mallorca , het schilderij mee te nemen en aan te bieden bij een kunsthandel.
    Wat betreft de kruisbessen, Die heb ik ook nog in mijn hoofd om een schilderijtje van te maken.

    Succes gewenst en tot mails .
    grt Loek

Over deze site

Kruisbes.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kruisbes.nl alles over het doel van deze site.