Kruisbessen koken bij Potten & Pannen

26 juli 2010

Okke kookt kruisbessen bij Potten en Pannen in Utrecht Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Potten en Pannen is de leukste kookwinkel van Utrecht. Vorig jaar mocht ik er al een keer koken met kweeperen. Op 24 juli 2010 was de kruisbes aan de beurt. Josmar en zijn team hebben meegeholpen om maar liefst 4 verschillende recepten te maken.

Het doel van de sessie was om mensen (opnieuw) kennis te laten maken met de kruisbes. Daarnaast heb ik via de kruisbessenprijsvraag ook veel recepten gekregen. Veel van deze recepten waren niet voorzien van een foto. Door in de kookwinkel deze gerechten te maken, kon ik ze meteen mooi fotograferen.

De recepten die ik graag wilde maken:

 • Kruisbessenmascarponeijs
 • Tasey van stekelbesyen
 • Kruisbessen brûlée
 • Beiers met eiers, kruisbessenmoes met eiwitschuim
 • Kruisbessenenvelopjes uit de oven

Vijf recepten is best veel en aan het laatste recept ben ik dan ook niet toegekomen. Maar de rest allemaal wel.

Het grote voordeel van koken in zo’n mooie winkel is dat er medewerkers in staan die weten waar ze het over hebben. Als je dan wil weten welke pan je het beste kunt gebruiken, of in welk apparaat je het beste eiwitschuim kunt kloppen, weten zij je meteen te helpen. Ook kun je beschikken over apparatuur die je thuis niet hebt. Bijvoorbeeld een ijsmachine!

Kruisbessenmascarponeijs in ijsmachineOmdat het voor mensen lekker proeven is, en omdat ik nieuwsgierig was, begonnen we met het kruisbessenijs. Eerst kruisbessenmoes maken en af laten koelen. Ondertussen het mascarponemengsel met room mengen.
De ijsmachine moet even voorkoelen. Daarna is het simpel: doe beide mengsels in de ijsmachine en er ontstaat een heerlijk fris kruisbessenijs. Mensen vonden het heerlijk ijs!

Tasey van stekelbesyen in koekenpanTasey van stekelbesyen is een historisch recept. Je suddert eerst in een koekenpan de kruisbessen gaar en voegt dan geklopt ei toe. Er ontstaat zo een dikke omelet. Het resultaat is niet echt bijzonder. Het is eerder interessant dan lekker. Samen met Josmar bedenken meteen een paar verbeteringen: meer suiker en kaneel, suiker en kaneel door de omelet kloppen in plaats van erover strooien, in de oven bakken. Daarmee moet het een stuk lekkerder worden.

Kruisbessen brûlee maken met branderMijn favoriet was de kruisbessen brûlee. Halve kruisbessen meng je met kruisbessenjam en limoensap. Er bovenop een mengsel van mascarpone, Griekse yoghurt en limoenschil. Afdekken met basterdsuiker en hup onder de grill. Josmar had nog een mooi alternatief: een gasbrandertje. Handig en spectaculair! In een paar minuten maak je zo een mooie kruisbessen brûlee. Omdat het gerecht nu niet in de oven is geweest hoeft het niet lang af te koelen.

Eiwitschuim in keukenmachineAls laatste het typisch Zeeuwse streekgerecht; beiers met eiers. Een moes van kruisbessen met daarboven op geklopt eiwitschuim. De schuim hebben we geklopt in een keukenmachine en het viel nog niet mee om het goed luchtig te krijgen. Uiteindelijk hebben we toch het eiwitschuim op de kruisbessen gelegd. Ook dit schuim moest onder de grill. Gelukkig wist ik nu hoe het brandertje werkte. Veel sneller klaar!

Ondertussen hebben veel mensen geproefd van alle gerechten en van de verse kruisbessen. Vooral het ijs was een groot succes. De meeste kinderen vinden kruisbessen veel te zuur. IJs lusten ze gelukkig allemaal wel. Alle gerechten zijn mooi op de foto gezet. Het was een hele mooie dag. Samen met Josmar en zijn team ruimen we alles nog even op en sluiten we de winkel.

Graag wil ik Josmar en zijn team bedanken voor alle hulp bij het koken, en natuurlijk voor de hulp bij het gebruiken van al die mooie keukenapparatuur. We hebben lekker gekookt, veel geproefd en veel mensen laten proeven. Een prachtige dag, zeker voor herhaling vatbaar.

Meer informatie vind je op de site van kookwinkel Potten en Pannen in Utrecht. Al die mooie producten zijn hier uiteraard ook te bestellen.

Reacties

 1. Jeanne 2 augustus 2010 21:09 uur

  Hallo Okke
  Wat leuk om te lezen dat je in de kookwinkel hebt gekookt
  Lijkt me ontzettend leuk en net wat je zegt…alle apparatuur bij de hand
  En helemaal toppie dat het ijs in de smaak viel……
  Groetjes
  Jeanne

 2. Okke Amerongen 3 augustus 2010 18:46 uur

  Was echt heerlijk. Binnenkort komt jouw recept online, nu heb ik er ook een lekker foto van! De potten kruisbessen moet ik bijbestellen. Nog even geduld en hij komt naar je toe. Sprankenhof had alleen nog maar groene kruisbessenjam dus misschien krijg je wel groene in plaats van rode. Allebei lekker hoor! Groet, Okke

 3. lidy verkerk 11 augustus 2010 20:24 uur

  hoi jongen,wat zal jij een heerlijke dag gehad hebben,met al die proeverij.
  leuke foto, je staat te glimmen.
  groetjes Lidy

 4. Okke Amerongen 11 augustus 2010 23:26 uur

  Zeker het was geweldig. Nu komt er ook nog een mooi verslag aan van het ijsmaken van afgelopen dinsdag. Dat was ook geweldig leuk om te doen!

 5. Lucas 15 augustus 2010 23:19 uur

  Leuk dat je dat in het openbaar doet! Kunnen er nog meer mensen van genieten en proeven.

  groetjes,
  Lucas

Over deze site

Kruisbes.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kruisbes.nl alles over het doel van deze site.