Skillinge Kruisbessenfestival 2013 – Doe mee met jouw eigen recept!

9 juni 2013

Skillinge Kruisbessenfestival 2013 Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Van Berit Akesson ontving ik de uitnodiging om mee te doen aan een kruisbessenwedstrijd met mijn eigen kruisbessentaart. Ze schreef: Dear Okke! Come and compete with your goosberries/kruisbessen in Skillinge 3rd of August! The poster is painted by the artiste Thérèse Reuterswärd. Best regards, Berit in Sweden. Een prachtige uitnodiging natuurlijk maar ik werk tot en met december in Berlijn dus het gaat mij niet lukken. Vandaar mijn oproep: Wie kan er met een goede taart aan dit leuke festival deelnemen?

De informatie die ik verder over het Skillinge Kruisbessenfestival van Berit ontving is het onderstaande: Voor de meesten is zomer dé tijd om rijpe bessen te plukken en te eten maar niet voor kruisbessen-telers en tuinier hobbyisten in Skillinge en omgeving, zij hebben al maanden maar één ding in gedachten: Het Skillinge kruisbessenfestival 2013 op 3 augustus.

Tijdens het festival valt er van alles te beleven voor de hele familie! Er zijn activiteiten voor groot en klein. Er is een café, live-band, competities, Er is een competitie voor de zwaarste kruisbes in vier verschillende categorieën: gele, groene, witte en rode kruisbessen. Elke categorie heeft zijn eigen winnaar. Tevens is er een ’Best in show 2013’ trofee voor beste kruisbes van het hele festival. En daarnaast zijn er ook prijzen voor de makers van de meest innovatieve gerechten en dranken, allemaal gemaakt van kruisbessen natuurlijk! Zoals bijvoorbeeld de creatieve kruisbessensaus als begeleider van een lokale delicatesse.

Verder schrijft ze: de Lokale tuincentrums hebben een goede selectie kruisbessenstruiken in aanbod. Er is dus geen excuus om niet mee te doen! Het kruisbessen festival heeft als positief gevolg dat Skillinge en omgeving extra in de schijnwerpers komen te staan, evenals lokale bedrijven en attracties. Hopelijk opent dit deuren voor meer mogelijkheden op het gebied van zaken. Maar het allerbelangrijkste is dat het een gezellige dag wordt voor iedereen! Het is een dag waar de gemeenschap bij elkaar komt en een dag waar bezoekers kennis kunnen maken met Skillinge.

Egton Bridge Old Gooseberry Society

Skillinge Kruisbessen Festival ontstond na het zien van een tv programma over de Egton Bridge Old Gooseberry Society in Engeland. Deze vereniging uit Noord Yorkshire houdt al sinds 1800 een jaarlijkse kruisbessen competitie. Het was hier dat het all-time record verbroken werd met een kruisbes van maar liefst 62 gram! In Skillinge 21 gram…

Regels

Deelnemende kruisbessen moeten in Zweden geteeld zijn en vrij van ziektes of schade. Elke deelnemer mag tot en met 3 bessen in elke klas aanmelden. Alle bessen worden anoniem aangemeld, contactinformatie wordt geregistreerd en elke deelnemer krijgt een nummer. Al het eten en drank moet met de hand gemaakt zijn en mag niet commercieel geproduceerd zijn.

Deelnemers afgifte (max. 3 bessen): SEK 20,-
Afgifte per gerecht en per drank: SEK 20,-

Rode, gele, groene en witte kruisbessen worden beoordeeld op gewicht. De zwaarste bes in elke klasse wint. De ‘Best in Show’ prijs is voor de mooiste kruisbes van alle klassen bij elkaar.Alle bessen worden gewogen op een gecertificeerde weegschaal door aangewezen functionarissen van het festival. De resultaten worden opgelezen en op een groot bord geschreven zodat iedereen de resultaten kan lezen. Het wegen begint om 12:00 uur.

Jury

Kruisbessen gerechten en drank worden door een aangewezen jury beoordeeld. De jury bestaat uit consciëntieuze en gerespecteerde personen uit Skillinge en omgeving met expertise en commerciële ervaring.

Prijzen?

De eer van het winnen… en een prijslint. De ‘Best in Show’ wint een trofee.

Doe mee voor de prijs voor de lekkerste kruisbessentaart

Nederlanders en Belgen kunnen niet meedoen aan de wedstrijd voor de grootste kruisbes maar wel aan de bakwedstrijd. Wie wil deelnemen? Het zou geweldig zijn als er iemand uit de lage landen onze eer hoog wil houden. Interesse? Mail Berit Akeson berit.akesson@telia.com om je in te schrijven en laat zeker even weten dat je gaat. Ik zou jouw verslag graag op de site willen zetten!

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk

Over deze site

Kruisbes.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kruisbes.nl alles over het doel van deze site.