Sprankenhof in Udenhout

8 juli 2011

Josèt Vermeer en Mark Vonk van Sprankenhof Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Sprankenhof in Udenhout is een pluktuin met kruisbessen, frambozen, bramen, blauwe bessen, vlierbessen en misschien ooit ook wel kiwibessen maar dat zijn lastige krengen. Eerder hebben ze me al geholpen aan lekkere kruisbessen. Ook heb ik al kruisbessenjam van Sprankenhof weggegeven voor een prijsvraag. Op 1 juli ging ik er samen met mijn moeder eindelijk een keer heen om zelf te kijken. Natuurlijk ook om zelf een lekkere voorraad kruisbessen te plukken!

Kruisbessen onder net bij Sprankenhof Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Sprankenhof is het bedrijf van Josèt Vermeer en Mark Vonk. Ze wonen sinds 10 jaar op het terrein waar vroeger een veehouderij zat. Zo’n 8 jaar geleden zijn ze over een pluktuin na gaan denken. Vier jaar geleden is de pluktuin echt gestart. Er is 1,5 hectare fruit aangeplant. Dat klinkt niet alsof het veel is maar het zijn dus 3 voetbalvelden! Ga daar maar eens kruisbessen plukken of erger, onkruid wieden…

Winkel Sprankenhof Udenhout Bekijk een grotere versie van deze afbeelding De pluktuin is biologisch en verwerkt zelf het eigen fruit tot jam, sap, gelei en wijn. Er is een winkel waar de eigen producten verkocht worden. Ook is er sinds enige tijd een grote keuken waar kookworkshops gegeven worden. Een kleine 20 man kunnen er workshops volgen. Het zorgt voor een langer seizoen waar het bedrijf inkomsten kan verdienen. Slim ondernemerschap van Sprankenhof dus!

Zonen helpen mee op Sprankenhof Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Tussen rijen kruisbessen komen we 2 zonen tegen. Die werken ook gewoon hard mee. Het seizoen is vreemd verlopen. De kruisbessen zijn een minimaal 2 weken eerder rijp en moeten van de struiken af. Dat geldt vooral voor de Hinnonmäki Grün. In het zuiden zijn de schoolvakanties nog niet begonnen en dat is natuurlijk jammer voor Sprankenhof. Met kinderen kun je leuk plukken maar ze moeten dus nog naar school en moeten de kruisbessen zelf geplukt worden om te verwerken tot al die lekkere producten.

Hinnonmäki Röd kruisbessen onder netten Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Er zijn ‘maar’ 2 soorten kruisbessen aangeplant: de Hinnonmäki Grün en de Hinnonmäki Röd. Inderdaad de ene bes is groen en de andere rood 🙂 De smaak is ook heel anders. De Hinnonmäki Grün is al erg rijp en moet echt geplukt worden. Deze kruisbes heeft een grotere bes en lange steeltjes waardoor plukken makkelijk gaat. De Hinnonmäki Röd heeft een veel kleinere bes met korte steeltjes. Veel lastiger te plukken vooral met die rotstekels! Deze bes is later rijp en is nog lekker fris zuur. Heerlijk!

Met emmers vol staan mijn moeder en ik in de winkel om af te rekenen. De komende dagen kunnen we vooruit om lekkere recepten te maken. Mark en Josèt, ontzettend bedankt voor de koffie en alle uitleg over jullie mooie bedrijf. Het was een prachtige dag!

Zelf fruit plukken bij Sprankenhof? Er is genoeg te plukken dus ga zeker langs bij:
Sprankenhof
Josèt Vermeer en Mark Vonk
Schoorstraat 26a
5071 RA Udenhout
Tel : 013 5116494
Mob : 06 12155442
E-mail: sprankenhof@planet.nl
Site: www.sprankenhof.com/

Reacties

 1. vanmeert marcellina 8 juli 2011 21:08 uur

  heerlijk een tuin vol bessen ikzelf ben verzot op bessen ,vooral omdat ze antioxidanten bevatten en ze zijn zo heerlijk

 2. Okke Amerongen 9 juli 2011 13:17 uur

  Ha Marcellina, Klopt helemaal bessen zijn behalve heel lekker ook supergezond!

 3. Kiat 3 juli 2012 22:46 uur

  Afgelopen vrijdag 4 kilo geplukt (H.grün), zaterdag jam gemaakt, Beiers met eiers en een clafoutis. Kon niet wachten om de clafoutis aan te snijden. Nog warm zijn de bessen wat te zuur, maar afgekoeld precies goed. Heerlijk!

 4. Okke Amerongen 8 juli 2012 20:24 uur

  Hallo Kiat, Mooi dat je zo veel lekkere dingen met de kruisbessen gemaakt hebt. De laatste keer dat ik er was had ik ook veel te veel geplukt en heb ik veel recepten gemaakt. Veel werk maar ook super lekker.

 5. hendt 15 juli 2013 23:11 uur

  ik heb dit jaar veel kruisbessen; ik wil er behalve jam ook sap van maken. heb je daar een speciale sapmachine voor ? Zijn er trouwensook kruisbessen rassen zonder doorns?

 6. Okke Amerongen 16 juli 2013 07:37 uur

  Hallo Hendt, Sap kun je maken met een sapcentrifuge (een soort keukenmachine). Je kunt sap ook maken met een sappan. Dit werkt met stoom en is ook een hele goede manier om mooie heldere gelei te maken. Bijvoorbeeld kweepeergelei. Kruisbessenrassen zonder doorns ken ik niet maar er zijn ontzettend veel kruisbessenrassen dus ze zijn er misschien best. In België is een kruisbessenspecialist met een gigantische collectie. Bekijk mijn artikel maar eens over De Proeftuin. Ze verkopen ook kruisbessen en versturen de planten ook.

Over deze site

Kruisbes.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kruisbes.nl alles over het doel van deze site.