Gebakken haring met kruisbessensaus

Gebakken haring met kruisbessensaus Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
15 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten voor kruisbessensaus:

  • 350 gram kruisbessen, vers of uit de diepvries
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels suiker, eventueel meer naar smaak
  • ¼ theelepel vers gemalen nootmuskaat
  • zout en vers gemalen zwarte peper

Voor de vis:

  • 4 haringen, schoongemaakt en zonder vinnen
  • 250 gram fijn gemalen havermout of gewoon bloem

In Nederland zijn we het niet gewend maar vooral in Engeland en Frankrijk is de kruisbes een begeleider van vette vlees- en vissoorten. De vettige smaak van de haring combineert perfect met de frisheid van kruisbessen. Een heerlijk zomers gerecht dat bovendien snel op tafel staat.

Stoof de kruisbessen met 2 eetlepels water in een brede lage pan. Dit duurt ongeveer 4-5 minuten, totdat ze zacht zijn. Pureer het geheel in een keukenmachine of door de groentemolen. Voeg boter, suiker en nootmuskaat toe. Voeg peper en zout naar smaak toe en zorg dat de saus warm blijft.

Snijd de kop van de haring en snijd ze open via de buik tot aan de staart. Leg de opengesneden vis met het vel naar boven op een plank. Verwijder de graat door de vis stevig met de palm van je hand op langs de ruggengraat aan te drukken. Doe dit totdat de vis volledig plat blijft liggen. Draai de vis nu om en trek de graat eruit. Knip de graat samen met de staart nu van de vis af. Controleer goed of er geen graat achter gebleven is. Verwijder de graat met een pincet of klein tangetje. Een mogelijkheid is ook om de haring te fileren.

Bestrooi een bord met de fijn gemalen havermout en bestrooi royaal met peper en zout. Het is ook mogelijk om dit gerecht met bloem te maken maar dan mis je het fijne knapperige van de kleine stukjes havermout. Geen zorgen, dan is het nog steeds een lekker gerecht! Druk de haring stevig in het mengsel zodat het blijft plakken aan de vis.

Warm een flinke koekenpan voor. Voeg een flinke scheut olie toe en bak de haringen in 6-8 minuten totdat het vlees niet meer doorzichtig is. Draai de haringen maar 1 keer voorzichtig om zodat ze heel blijven. Leg de haringen kort op een stuk keukenpapier om de overtollige olie op te nemen. Dien de haringen op met de kruisbessensaus.

Tip:

De saus kan ruim van te voren gemaakt worden. Dan heb je dit gerecht zo op tafel staan.
Kruisbessensaus kan ingevroren zeker 6 maanden bewaard worden.
Dit gerecht is lekker met gestoomde of gekookte nieuwe aardappels en een frisse salade.

Dit recept is een vertaling van http://www.cookstr.com/recipes/herring-in-oatmeal-with-gooseberry-sauce

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk