Hollandse nieuwe met granité van kruisbes, gelei van komkommer en yoghurtsaus met munt

Haring met kruisbessengranité Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

  • 4 hollandse nieuwe
  • 250 g kruisbessenpulp (gezeefd)
  • 12 g suiker
  • 100 ml mousserende witte wijn (cava)
  • dikke griekse of turkse yoghurt
  • 1 komkommer
  • 1 hand spinaziebladeren
  • 5 blaadjes munt
  • agar agar
  • zout

Aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht zit biologisch restaurant Deeg. Omdat ik er zelf graag eet, ben ik super trots dat kok Arnold Meulenbeld een recept voor Kruisbes.nl gemaakt heeft. Nu eerst het leuke verhaal van Arnold. Dan lees je eigenlijk meteen waarom je bij Deeg zo lekker kunt eten: het zijn liefhebbers!

Ik heb me onlangs op de kruisbes gestort om een recept te maken voor jouw site. Ik heb zodoende kruisbessen besteld, maar zonder erbij te zeggen welke. Ik heb rode kruisbessen binnen gekregen. In eerste instantie was ik teleurgesteld, want ik ken de groene kruisbes uit m’n jeugd. Als we bij de boer waren, dan plukten we altijd groene kruisbessen en tijdens het plukken verdwenen er altijd al heel wat in mijn mond door ze uit hun velletje te drukken. Zuur, kan ik me herinneren!

Maar nu dus rode kruisbessen en die zijn voor mijn gevoel wat zoeter. Ik had bij het proeven in ieder geval geen madeleinemoment, maar was wel blij met de smaak. Ik heb besloten om iets te maken met spullen die ik toch al in huis had. Al nadenkend kwam ik op de combinatie met nieuwe haring. Echte seizoensvrienden en het friszure van de bes leek me goed samengaan met het vette van de vis.

Bereiding

Was de kruisbessen en verwijder de steeltjes. Zet op met een klein bodempje water en breng aan de kook. Kook de bessen kapot en maak ze met de staafmixer tot pulp. Haal door een fijne bolzeef. Voeg aan de nog warme pulp de suiker toe en proef. Voeg eventueel extra suiker toe, maar hij mag niet te zoet worden. Het is slechts om de kruisbessmaak op te halen.

Laat koud worden en voeg dan de cava toe. Roer goed, maar voorzichtig door en plaats in een bakje in de vriezer. Laat het geheel bevriezen. Dit duurt wel zo’n 5 tot 6 uur. Op tijd voorbereiden dus.

Maak de komkommers, de spinazie en de munt fijn in een keukenmachine, haal door een fijne zeef en breng aan de kook. Op smaak brengen met zout en de agar agar toevoegen. Iets minder dan volgens de verpakking aangegeven. Het geheel laten geleren in de koelkast. Snijd wat munt fijn en meng het in een kom met wat dikke yoghurt.
Om te serveren ijskristallen van de bevroren kruisbescompositie schrapen met een vork en de komkommergelei nog eens in de keukenmachine tot hij dik vloeibaar is.

Je hebt nu alle elementen om een mooi gerecht mee te maken. Eet smakelijk!

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk