Karbonades met salie, kruisbessensaus en aardappelpuree

karbonades met kruisbessensaus en salie Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 1 reactie

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
50 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

  • 4 karbonades
  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 3 deciliter melk
  • tot 250 gram roomboter
  • 1 glas witte wijn (optioneel)
  • 200 gram kruisbessen
  • 50 ml water
  • 1 flinke theelepel suiker
  • handje verse salie
  • Boter of olie om te bakken
  • Zout
  • Peper

Heerlijk genieten van een simpel gerecht? Karbonades en kruisbessen hebben 1 ding gemeen: allebei zijn ze nogal ondergewaardeerd. Geen idee of het door het stuk bot in het vlees komt? Of misschien door die paar extra randjes vet? Karbonades barsten in ieder geval van de smaak. In combinatie met de frisse kruisbessen en de pittige salie is dit een super gerecht.

Schil de aardappels en zet ze op in een pan water met zout.

Dep de karbonades met wat papier droog. Smeer de karbonades in met peper en zout. Warm een koekenpan voor. Doe de boter (olie kan ook afhankelijk van de eigen voorkeur) in de koekenpan. Als de boter warm is leg je de karbonades voorzichtig in de pan. Bak de karbonades nu lekker bruin en zet het vuur daarna lager. Laat de karbonades gaar worden. Afhankelijk van de dikte duurt dit tussen de 10 en 20 minuten.

Verwijder steeltjes en kroontjes van de kruisbessen. Breng de kruisbessen met het water in een sauspan aan de kook. Voeg als het kookt de suiker en salie toe. Kook het geheel op laag vuur tot de bessen barsten. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Breng de saus met peper en zout op smaak. Zet de saus even apart. Het is geen probleem als deze saus niet kokenheet meer is.

Giet de aardappels af wanneer ze gaar zijn. Warm de melk alvast in een steelpan op. Vang indien gewenst wat kookvocht op voor het aanmaken van de puree maar met melk en boter is veel lekkerder. Stamp de puree fijn met een stamper. Dit is een eenvoudig gerecht dus het is helemaal niet erg als er af en toe nog een stukje hele aardappel in zit. Meng nu de gewenste hoeveelheid boter door de aardappelpuree. Giet nu een deel van de warme melk door de aardappels. Herhaal dit tot je een smeuïge puree hebt bereikt. Breng de puree op smaak met zout en peper.

Leg de karbonades als ze gaar zijn op een bord. Doe er een flinke schep aardappelpuree bij en leg wat kruisbessensaus bij de karbonade. Lekker! Het frisse zuur van de kruisbes met het gebakken, wat vettige vlees van de karbonades. Doe na het bakken van de karbonades een scheut witte wijn in de koekenpan. Dit kan ook gewoon met water. Roer het aanbaksel met een garde van de bodem. Kook het geheel in en giet het over de aardappelpuree. Eet smakelijk!

Deze mooie foto en dit lekker recept is gemaakt door Becky.

Reacties

  1. jose 16 juli 2012 17:41 uur

    Voor woensdag