Kroezeltaart

Kroezeltaart Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 1 reactie

Voorbereidingstijd:
30 minuten
Kooktijd:
45 minuten
Aantal personen:
8

Ingrediënten voor de vulling:

  • 700 gr kruisbessen (of 350 gr kruisbessen en 350 gr appel)
  • 200 gr suiker gemengd met heel veel kaneel en vanillesuiker
  • 2 grote eetlepels aardbeienjam
  • 100 gr rozijnen (2 handen vol)
  • 1 eetlepel maïzena

Ingrediënten voor het deeg:

  • 200 gr bloem
  • ½ theelepeltje zout of een flinke snuf
  • 100 gr boter, koud in blokjes gesneden
  • 3 eetlepels ijswater

Van Nadia Couwenberg ontving ik een leuke mail met een lekker recept! Ze schreef: Gisteren kreeg ik zomaar 2 kilo kruisbessen. Ik wilde eerst de kruisbessenflappen proberen maar besloot om de stoute schoenen aan te trekken en zelf een taart te bedenken. Bijgesloten het recept, misschien kun je het gebruiken voor je site. Pas het eventueel aan want dit is wel een zure versie. Voor de zoete kauw moet er misschien wat meer suiker in of wat kruisbessen vervangen door appel.

  1. Doe de kruisbessen samen met de suiker, aardbeienjam, rozijnen en maïzena in een kom, hussel onder elkaar en laat even staan.
  2. Doe de ingrediënten van het deeg in een kom en kneed met je handen tot er een gladde bal ontstaat. Voeg eventueel meer lepels ijswater toe als het deeg te droog is.
  3. Zet het deeg even in de koelkast (30 minuten) of in de diepvries (10 minuten).
  4. Verwarm de hete lucht oven voor op 180° graden.
  5. Rol het deeg uit en doe het deeg in een ronde springvorm van ongeveer 23 cm.
  6. Verdeel de kruisbessenvulling in het deeg, druk eventueel aan zodat het oppervlakte gelijk ligt.
  7. Bak de taart ongeveer 45 minuten tot het deeg goudbruin zijn en de kruisbessen zacht.

Tip

Serveer warm met eventueel een bolletje vanille ijs. Je kunt ook wat minder kruisbessen gebruiken en bijvoorbeeld de helft vervangen door appel.

Reacties

  1. Christianne 5 juli 2014 11:02 uur

    Maak deze nu voor de tweede keer, heerlijk. Ik doe ook nog een lepel custard door de vruchten. De bodem wordt niet papperig. Super recept en een goed doel voor de kruisbessen uit mijn tuin!

Over deze site

Kruisbes.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kruisbes.nl alles over het doel van deze site.

Na 5 jaar al mijn vrije tijd aan mijn sites te hebben besteed, is het nu tijd voor andere leuke dingen. Het is daarom helaas niet meer mogelijk om te reageren. De sites en alle informatie blijft natuurlijk wel gewoon up to date!

Ik wil je heel erg bedanken voor alle tips, trucs, reacties en adviezen die ik de afgelopen jaren heb ontvangen. Veel kookplezier met kruisbessen!