Kruisbessen cheesecake

Kruisbessen cheesecake Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 5 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Aantal personen:
8

Ingrediënten:

 • 225 gram droge koekjes (evt. lange vingers of een kant en klare afgebakken taartbodem
 • 150 gram gesmolten boter
 • 1 kilo kruisbessen (groen en hard)
 • 180 gram kristalsuiker 
 • 100 ml water
 • 150 ml slagroom (zelf kloppen)
 • 150 gram mascarpone
 • 500 gram roomkaas
 • Zakje gelatine (poedervorm is handig, vloeibare gelatine kan ook)

Van Ria Spaninks ontving ik dit lekkere recept. Ria zegt het mooi: Het is toch één van die verloren vruchten die ik in mijn kindertijd vaak at en die je nu bijna niet meer terugziet. Zo is het Ria, daarom heb ik deze site gemaakt! Met goede promotie en lekkere recepten zoals deze cheesecake komt de kruisbes vanzelf weer onder de aandacht.

Het verhaal van Ria: Voor mijn werk heb ik veel heen en weer gereisd tussen Nederland en Amerika. Iets dat typisch Amerikaans is, is de cheesecake: je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een cheesecake variant van. Één van mijn eigen specialiteiten op het gebied van cheesecake is de kruisbessen cheesecake. Een heerlijke zoete taart met de smaak van kruisbessen.

Voor deze cheesecake heb je een springvorm van 20 cm doorsnede nodig. Verkruimel de koekjes (sla ze plat in een zak of gebruik een keukenmachine). Voeg hier de gesmolten boter aan toe en mix het geheel tot de klontjes weg zijn en er een kleverige massa is ontstaan. Schep het mengsel over in de ingevette) springvorm.

Bewaar een paar kruisbessen voor decoratie. Schep de rest van de kruisbessen in een pannetje en voeg er twee eetlepels suiker en twee eetlepels water aan toe. Breng dit geheel aan de kook en laat het 3 tot 5 minuten stoven. De kruisbessen moeten zachter en lichter van kleur worden. Pureer de kruisbessen met de suiker en het water. Zet het daarna even opzij en laat het afkoelen.

Pak een grote kom en klop hier de slagroom in. Voeg nu de roomkaas, mascarpone en de suiker toe. Als laatste voeg je de gelatine toe. Mix het geheel nog even goed. Het kruisbessen mengsel kan er nu doorheen gemixt worden.

Spreid het kruisbessen-roommengsel uit over de bodem in de springvorm. Probeer het zo gelijkmatig mogelijk te doen. Wanneer je hiermee klaar bent kun je de cheesecake (in de ringvorm) een uur in koelkast zetten. Na een uur kun je de cheesecake decoreren met wat kruisbessen. Eet smakelijk!

Ria, bedankt voor het leuke verhaal en natuurlijk voor dit lekkere recept!

Reacties

 1. Jeanne 17 augustus 2010 11:07 uur

  Mmmm….lijkt me errug lekker
  Dit ga ik zeker ook eens maken als er weer verse kruisbessen te plukken zijn
  Maar dat word volgend jaar….
  Met minder suiker en kruisbessenjam erdoor moet het s`winters ook te maken zijn.
  Daar ga ik zeker mee aan het expirimenteren.
  Groetjes
  Jeanne.

 2. Lijkt me echt heerlijk, goede combinatie 12 april 2011 23:36 uur

  Heb sinds drie jaar kruisbessen geplant en al steeds een paar potten jam geoogst. Zelfs een kleine aftakking van de plant ben ik nu aan het opkweken in een pot. en het lukt zelfs.

 3. Okke Amerongen 26 april 2011 21:56 uur

  Mooi eigen stekjes maken dat lukt prima. Binnenkort heb je dan dus nog VEEL meer kruisbessen. Hoera!

 4. Guusje 7 november 2011 14:35 uur

  Hallo Okke,
  Waar vind ik zakjes gelatinepoeder en hoeveel gram zit er dan in? Dan kan ik dat nl vervangen door blaadjes, die overal te verkrijgen zijn!
  dank je wel, groeten,
  Guusje

 5. Okke Amerongen 9 november 2011 21:29 uur

  Hallo Guusje, Je moet er een beetje naar op zoek ben ik bang. In sommige supermarkten verkopen ze het, in groothandels voor horeca, in Chinese toko’s soms en in Duitsland is het ook overal verkrijgbaar. Ik hoop dat ik je hier een beetje mee op weg heb kunnen helpen?