Kruisbessenbrandewijn

Kruisbessenbrandewijn Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 13 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
5 minuten

Ingrediƫnten

 • Kruisbessen (rode, dat is leuker voor het eindresulaat)
 • Brandewijn (ik gebruikte die van Mispelblom)
 • Eventueel suiker

Via Arnoud Aten ontving ik dit lekker recept. Arnoud's verhaal: Behalve de bekende manieren om kruisbessen te bewaren, zoals invriezen of jam er van te maken, maak ik er ook brandewijn van. Deze manier heb ik ook o.a. gebruikt met peren. Omdat kruisbessen kleiner zijn heb ik ze deze keer niet doorgesneden, maar ze licht gepureerd met een staafmixer. Daarmee had ik veel sneller resultaat, maar heb er toch spijt van, want de brandewijn blijft troebel, maar smaakt wel goed. Hierbij het recept van Arnoud voor heldere kruisbessenbrandewijn...

Maak de kruisbessen schoon, verwijder de steeltjes en kroontjes. Als ze nat zijn, dan droog deppen. Snijd ze doormidden en doe ze in een pot. Voeg eventueel suiker toe, maar niet meer dan 250 gram op 500 gram kruisbessen. Ik heb dat niet gedaan omdat de kruisbessen al zoet waren. Giet in de pot de brandewijn erbij zodanig dat er een centimeter brandewijn boven de bessen staat.

Dit mengsel laten staan. Elke dag de pot schudden. Je zult zien dat de rode kleur van de bessen in de brandewijn komt. Na een paar weken een beetje proeven hoe de smaak is. Je kan de pot zo lang laten staan, maar het beste is toch om na 1 Ć” 2 maanden het mengsel door een kaasdoek te filtreren en in een fles te doen.

Tip:

In plaats van brandewijn kun je ook Bacardi of Wodka gebruiken.

Reacties

 1. olga 20 juni 2011 22:19 uur

  dit lijkt me toppie!!! ook te proberen met abrikozen en grappa (italiaans gedestileerd) ook erg lekker. met perzik kan het ook..allen wel ietsiepietsie sterker qua alcohol dan brandewijn..

 2. Okke Amerongen 20 juni 2011 22:25 uur

  Ha Olga, je hebt helemaal gelijk, dit is ook goed te proberen met andere vruchten en met andere dranken met een hoog alcoholgehalte zoals grappa. Laat zeker even weten of je experimenten lukken!

 3. hilde 20 juni 2011 22:34 uur

  lijkt mij heerlijk kr.bessenbrandewijn.Maar zou het ook im de rumpot kunnen??

 4. Vera Verburg 20 juni 2011 22:36 uur

  Lijkt me heel apart, ik maak altijd mijn eigen vlierbessenbrandewijn met kandijsuiker, heerlijk, ik noem het mijn heksendrankje…!

 5. Miep 21 juni 2011 09:13 uur

  Lijkt me leuk om te proberen, maar er staat kooktijd 5 minuten, maar in het recept lees ik dat niet meer terug, dus hoe doe ik het?
  Groetjes
  Miep

 6. Hubert 21 juni 2011 16:33 uur

  Dat klinkt veelbelovend. Ik heb hier nog nooit kruisbessen voor gebruikt.

  Hilde, Het kan zeker ook in een rumpot. Het maakt weinig uit of je een glazen of een aardewerken pot gebruikt voor het maken van vruchtenbrandewijn, als het maar goed afsluitbaar is.

  Let er alleen wel op om inderdaad niet te veel suiker en vocht toe te voegen. Als het alcohol percentage onder de 20 volumeprocent komt, is het mengsel dermate verwaterd dat er schimmel kan optreden. Als jij je aan het recept houd is die kans trouwens minimaal.

 7. Okke Amerongen 21 juni 2011 21:53 uur

  Hallo Miep, Ik kan me voorstellen dat het wat verwarrend is. Met kooktijd bedoel ik eigenlijk de tijd om die nodig is om het echt te maken. Samen met de voorbereidingstijd weet je dan hoe veel tijd het kost. Voor recepten waar je niet voor hoeft te koken, zoals deze kruisbessenbrandewijn of bijvoorbeeld ijs, is dat inderdaad een beetje verwarrend.

 8. Miep 22 juni 2011 12:36 uur

  Dank je wel, zodra ik de bessen geoogst heb (en de opbrengst is voldoende, heb maar 1 struikje) ga ik het recept proberen.

 9. mija janssen 23 juni 2011 19:20 uur

  hoe maak je vlierbessenbrandewijn ??
  ze zijn nog niet rijp , maar wil dat wel eens proberen, nog eventjes wachten dus !
  jammer voor de vogeltjes dan , want die vinden ze heerlijk !!
  ik heb al genoten van de heerlijke geur van de vlier-bloemen !

 10. Okke Amerongen 25 juni 2011 16:05 uur

  Ha Mija, Met vlierbessenbrandewijn heb ik geen ervaring maar het principe zou hetzelfde moeten zijn. Haal wel de bessen van de takjes af want de takken zelf schijnen een bittere smaak af te geven. Laat zeker even weten hoe het gelukt is. Veel succes!

 11. Maria 25 juni 2012 19:47 uur

  Moeten de kruisbessen erg rijp zijn?

 12. Okke Amerongen 8 juli 2012 20:17 uur

  Hallo Maria, De kruisbessen kunnen beter wel goed rijp zijn. Als ze erg zuur zijn krijg je geen lekker drankje en moet je suiker toevoegen. Veel succes!

 13. ritha 27 juli 2012 12:53 uur

  Ik ga vandaag kruisbessenjam maken.
  Tip:inplaats van kooktijd kan er liever bereidingstijd staan.(denk ik )