Kruisbessencompôte

Kruisbessencompote Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 1 reactie

Voorbereidingstijd:
5 minuten
Kooktijd:
20 minuten
Aantal personen:
4

Ingredienten:

  • 500 g kruisbessen
  • 100 g suiker

De ideale bereiding voor mensen met een eigen moestuin. Op het moment dat je denkt wat moet ik met al die kruisbessen leg je een voorraad aan. Die komt goed van pas de rest van het jaar. Tijdens die momenten dat je denkt 'Waren er maar weer kruisbessen'!

Was de kruisbessen en verwijder het kroontje en steeltje. Engelsen noemen dat zo mooi ‘Topped and Tailed’. Breng kruisbessen met suiker en 100 mililiter water aan de kook. Kook het geheel op een laag vuur totdat de bessen opengebarsten zijn. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Proef over de compote voldoende zoet is en voeg indien nodig wat extra suiker toe.

Zet het vuur uit en giet de compote in schone potten (zie tips hieronder). Sluit de potten zo snel mogelijk. Zet ze een kwartier op de kop. Keer ze weer om en laat het geheel afkoelen. De potten kun je (mits ze schoon gewerkt hebt) zeker een jaar bewaren.

Kruisbessencompote is lekker bij: vla, yoghurt, kwark, pudding, en wentelteefjes. Verder is deze compote lekker bij eend, lam, schaap en makreel.

Tip:

Werk zo schoon mogelijk. Zet de potten in een pan koken water en haal ze er pas uit als je ze af gaat vullen. Een andere optie is om de potten in heet water met soda te zetten. Was de potten vlak voor je gaat afvullen met een afwasborstel. De soda maakt het glas anders dof en dan ziet je kruisbessencompote er minder lekker uit.
Tip: laat een rode peper, opgesneden vanillestokje, stukje steranijs, of stokje kaneel meetrekken.

Reacties

  1. Albert 27 mei 2010 09:03 uur

    Okke, veel succes met jouw nieuwe website!