Kruisbessenflappen

Kruisbessenflap Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 10 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
20 minuten
Aantal personen:
10

Ingrediënten

 • 10 plakjes diepvriesbladerdeeg
 • 300 gram kruisbessen
 • 100 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 2 eetlepels paneermeel
 • 2 eetlepels maïzena
 • 2 eidooiers voor het bestrijken
 • 30 gram suiker om de flappen te bestrooien
 • poedersuiker voor het bestrooien

Van Eline Windig kreeg ik dit lekkere recept toegestuurd. Het originele recept was voor kleinere envelopjes maar dat heb ik aangepast naar grote zodat je het van kant en klare plakken bladerdeeg kunt maken. Het zijn dus kruisbessenflappen geworden. Als je deze flappen te groot vind kun je de stukken bladerdeeg natuurlijk gewoon halveren voor halve flappen. Eline heeft er mooie herinneringen aan: Mijn moeder maakte de kruisbessenevenlopjes altijd wanneer de kruisbessenstruik vruchten had. Stapels en stapels hadden we er. Helemaal feest was het wanneer ze voor de lunch mee naar school mochten.

De plakjes bladerdeeg ontdooien. De kruisbessen wassen, schoonmaken en afdrogen. Vermengen met suiker, vanillesuiker, paneermeel en maïzena.

De oven voorverwarmen op 200°C. Een bakplaat met bakpapier bedekken. De ontdooide plakken bladerdeeg vullen met ongeveer 2 flinke lepels van het kruisbessenmengsel. Overdrijf het niet want dan loopt het er allemaal weer uit. Maak de randen van het bladerdeeg nat zodat het dubbelgevouwen deeg makkelijker aan elkaar plakt. Druk langs alle randjes met een vork het bladerdeeg goed aan elkaar zodat de vulling tijdens het bakken erin blijft.

De flappen op de bakplaat leggen en met losgeklopte eidooier bestrijken en bestrooien met wat kristalsuiker voor een lekker knapperige korst. Midden in de oven ongeveer 20 minuten bakken. Voor het serveren met poedersuiker bestrooien. Eet smakelijk!

Eline, bedankt voor het mailen van dit lekkere recept en jouw mooie herinneringen eraan.

Tip: Met 100 gram suiker is de vulling lekker zoet. Als je het liever wat frisser en minder zoet wilt hebben voeg dan maar 40 gram aan de vulling toe.

Reacties

 1. Monique 1 juli 2012 23:09 uur

  Hallo Okke, vanavond deze flappen gemaakt. Met kant en klaar bladerdeeg lukte het me niet om er de mooie flapjes op de foto van te maken, dus heb ik uiteindelijk de 4 hoeken steeds omhoog getrokken en er een soort rondjes van gemaakt. De smaak is in ieder geval verrukkelijk. Ook Eline hartelijk dank voor dit recept.

 2. Okke Amerongen 8 juli 2012 20:22 uur

  Hallo Monique, Jammer dat de flappen niet mooi wilden worden. Kan het zijn dat je er te veel vulling in probeerde te doen? Ik heb zelf eigenlijk hele goede ervaringen met dit recept. De truc om met een vork de randen als het ware aan elkaar te “prakken” werkt ook goed. Dan loopt het er tenminste niet uit als ze warm worden. Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips.

 3. anja 9 juli 2012 21:54 uur

  Hallo Okke,
  Ik las zojuist het recept van de kruisbessenflappen, en ga morgen direct aan de slag om deze flappen te maken. Lijkt me een heerlijk recept. Ik laat je weten of ze gelukt zijn en hoe iedereen ze vond! Eline, bedankt voor dit heerlijke recept. Alleen van het recept lezen, kan ik me al voorstellen dat ze overheerlijk zullen smaken.

 4. Okke Amerongen 16 juli 2012 22:25 uur

  Hallo Anja, Ik hoop dat de kruisbessenflappen lekker waren. Nu kun je nog kruisbessen oogsten dus geniet er nog maar even van.

 5. Rogier 14 juli 2013 14:55 uur

  Nou ze staan net in de oven en ik ben heel erg benieuwd, enige wat ik niet snap is dat het meeste suiker zich niet hecht aan de bessen. Wat betekend dat ik nu een bak met suiker, vanilesuiker, maizena en paneermeel over hou. Natuurlijk heb ik in elke flap een schep van die mengelin toegevoegd maar bedacht me is het niet beter de kruisbessen te pletten samen met het suiker mengsel?

 6. Monique 15 juli 2013 13:00 uur

  Gisteren gemaakt van de eerste bessen. Ze waren erg lekker, ook al was de vulling er inderdaad een beetje uitgelopen. Ik had de meeste bessen wel gehalveerd om het suikermengsel te binden. Het is in ieder geval een blijvertje!

 7. Esme 6 augustus 2013 15:06 uur

  Zalig recept, ik eet ze met vingers en al op!

 8. Aimée 19 augustus 2013 19:01 uur

  Ik dacht, wat zal ik nu eens met deze kruisbessen doen? Geweldig idee gevonden op je site om er flappen van te maken. Dus ze staan nu in de oven en straks lekker smullen. We doen net of het weekend is!

 9. Lavinia Engelhard 1 september 2013 12:24 uur

  Hi Okke,

  ik heb gisteren dit recept gemaakt maar met weinig suiker omdat ik juist de zuurte van de bessen zo lekker vind. Leuk en eenvoudig recept maar vooral lekker!!!!!

 10. Rob 28 juni 2014 13:09 uur

  Heerlijk recept, kruisbessen in de Beebox en deze site is super om te bedenken wat je ermee kan.