Kruisbessengelei
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
1 reactie
- Voorbereidingstijd:
- 15 minuten
- Kooktijd:
- 45 minuten
Ingrediƫnten
- kruisbessen (zo veel als je er hebt)
- suiker (500 gram per liter sap)
- pectine (optioneel)
Kruisbessengelei is een heerlijke manier om de overvloedige oogst kruisbessen te bewaren. Van de gelei kun je het hele jaar genieten. Lekker op toast met roomboter, door een toetje, over een pudding of gewoon op brood. De gelei is bovendien super eenvoudig te maken.
Om gelei te maken moet er eerst sap van kruisbessen komen. Dit kan het beste via 1 van de onderstaande methodes.
Methode 1: Kruisbessengelei met een gewone pan
Was de kruisbessen in een vergiet. Doe de kruisbessen in een pan met een klein beetje water en kook de bessen met de deksel op de pan tot ze super gaar zijn. Al het sap is er nu uit. Giet de bessen nu door een zeef en vang het vocht op. Laat het goed uitlekken zodat je al het vocht hebt. Druk de schillen met een bolle lepel aan zodat echt al het vocht uit de bessen is. Je hebt nu troebel sap met pitjes maar zonder schillen. Voor een heldere gelei giet je het geheel door een kookdoek. Dit ziet er veel mooier uit maar is niet noodzakelijk. Voor de smaak heeft dit ook geen gevolgen.
Methode 2: Kruisbessengelei met de sappan / sapkoker
Was de kruisbessen en doe ze in de sapkookpan. Kook de bessen tot al het sap eruit is. Vang het sap op in een flinke kom. Na het koken van de kruisbessen in de sapkoker heb je direct helder kruisbessensap.
Het resultaat van 1 van de 2 bovenstaande methoden is een kom kruisbessensap.
Meet met een maatbeker de hoeveelheid sap af. Alle jamrecepten en geleisuikers stellen dat je in een verhouding 1 op 1 suiker moet toevoegen. Dus 1 liter sap mengen met 1 kilo suiker. Zelf vind ik dat echt veel te zoet. Op 1 liter sap is 500 gram suiker genoeg. De gelei is dan lekker zoet maar je proeft nog wel al het fruit. Iets minder zoet kan ook nog maar je moet er dan echt rekening mee houden dat alles veel sneller zal bederven. Snel opeten is dan belangrijk.
Doe het sap in een grote pan met de suiker en breng het aan de kook. Je kunt nu het sap inkoken totdat er een stevige gelei ontstaat. Zelf vind ik dat bij deze methode de smaak wat sterker is en wat minder ‘fris’. Juist dat frisse is de grote charme van kruisbessen.
Ik meet het sap zoals hierboven besproken en meng het met een groot deel van de suiker. Een deel van de suiker houd ik achter en meng ik met de pectine van het merk Marmello. Je voegt 1 zakje Marmello per liter toe. Uiteraard kun je ook in plaats van gewone suiker met geleermiddel gewone geleisuiker toevoegen. Als het sap met de suiker kookt, meng ik de suiker met pectine erdoor. Op die manier komt het geleermiddel geleidelijk in de vloeistof en voorkom je dat er klonten ontstaan.
Ongeacht de gekozen methode: schuim de gelei goed af met een schuimspaan. Anders heeft ieder potje een schuimkraag. Voor een biertje is dat mooi maar in een mooi potje gelei doet het afbreuk aan je werk. Na het afschuimen is de gelei klaar om in de potten te doen.
Week de potten en deksels van te voren in soda. Spoel ze goed uit anders worden ze dof van de soda en dat is zonde. Je kunt de potten en deksels ook in een grote pan kokend water zetten. Vul de potten nu zo vol mogelijk af. Zo komt er zo min mogelijk lucht in de potten. Draai de deksel erop en zet ze een minuut of 5 op zijn kop. Je eigen voorraad gelei is nu klaar. Eet smakelijk!
Tips:
Marmello is verkrijgbaar bij de ouderwetse drogist of groene winkel.
Als je meerdere soorten kruisbessen hebt meng ze dan niet maar kook er apart gelei van. Misschien herinner je het nog wel van vroeger bij knutselen en verven: alle kleuren mengen geeft gewoon een grauwe kleur. Zonde! Vooral als je verschillende kleuren kruisbessen hebt (wit, geel, groen of rood) dan is het mooi als je dan niet allemaal door elkaar mixt. Zo kun je ook smaakverschillen proeven.
De foto van de pot kruisbessengelei is gemaakt door cp-inspirations.
Reacties
Over deze site
Kruisbes.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kruisbes.nl alles over het doel van deze site.
renee van erven dorens 30 juli 2010 10:39 uur
ja heerlijk je kan er ook aardbeien doorheen doen.