Kruisbessenjam
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
56 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 10 minuten
- Kooktijd:
- 40 minuten
Ingrediënten
- 1 kilo kruisbessen
- 800 gram kristalsuiker
- 100 milliliter water
Als de kruisbessen eenmaal rijp zijn kun je er een heerlijke jam van maken. Pluk de bessen hiervoor niet té rijp. Dan krijg je een erg zoete jam die minder fruitig is én minder goed geleerd. Een op tijd geplukte kruisbes zorgt ervoor dat je een frisse jam krijgt. Zo geniet je het hele jaar van kruisbessen.
Verwijder steeltjes en kroontjes van de kruisbessen. Breng de kruisbessen met het water aan de kook. Kook het geheel tot de bessen openbarsten en het sap eruit komt. Voeg nu de suiker toe. Kook het flink door totdat de massa gaat geleren. Dit kun je zien in de pan.
Voor de zekerheid kun je een schoteltje in de koelkast zetten. Wanneer je denkt dat de jam voldoende geleert doe je een theelepeltje op het schoteltje. Na een minuut kijk je of het niet meer snel van je schoteltje afloopt als je de schotel schuin houdt. Als dat het geval is dan is de jam klaar. Anders moet je het geheel nog iets verder inkoken.
Doe de jam in met heet water uitgekookte potten en doe snel de deksel erop. Een alternatief is om de potten met deksels in een bak met heet sodawater te zetten. Spoel de potten voordat je ze vult dan nog wel even om anders worden ze dof van de soda. Zonde want dan zien je potten jam er minder mooi en lekker uit. Zet de potten 5 minuten op de dekstel. Zet ze daarna rechtop en laat ze afkoelen. Je hebt nu een mooie eigen voorraad voor de rest van het jaar. Eet smakelijk!
Tips:
Investeer in een echte Franse koperen jampan. Koper zorgt voor een super geleiding. Alles geleert beter en je hoeft vruchten minder lang in te koken. Hierdoor blijft er meer smaak over.
Als de kruisbessen erg rijp zijn is het pectinegehalte een stuk minder. Voeg dan wat pectine toe van het merk Marmello. Dit is verkrijgbaar bij een goede ouderwetse drogist of in biologische winkels.
Liever een wat minder zoete jam? Verminder het suikergehalte. Let op: dit komt de houdbaarheid niet ten goede. Jam moet je altijd in de koelkast bewaren. Jam met minder suiker moet je na openen sneller opeten. Geen probleem met zulke lekker jam toch?!
Reacties
Over deze site
Kruisbes.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kruisbes.nl alles over het doel van deze site.
marien 9 juli 2010 11:52 uur
gaaf en lekker
els van Oostrom 21 juli 2010 17:28 uur
Zo te proeven is ie al lekker, zit nu net in de pot. Leuke site, had ik ook al eerder van Arnoud gehoord!
Monica de Wit 31 juli 2010 15:26 uur
Ik ga er mee aan de slag, net een halve kilo biologische bessen bij mjin groenteboer gekocht. Als je nog recepten met mispels op de kop kunt tikken? Afgelopen winter heb ik daar wat mee geexperimenteerd, heel bijzonder!
Okke Amerongen 31 juli 2010 20:34 uur
Ha Monica, Dat zijn denk ik al wel weer de laatste kruisbessen van het seizoen. Je bent dus net op tijd, mooi zo! Mispels ben ik zelf niet zo gek op. Het zijn wel hele mooie vruchten. Recepten die ik ermee gezien heb waren met speculaaskruiden. Ik heb daar ook zelf jam mee gemaakt maar ben er niet kapot van maar smaken verschillen. Succes met de kruisbessen in ieder geval en laat zeker even weten hoe het geworden is. Groet, Okke
Janny 6 augustus 2010 11:35 uur
Lekkere jam! Ook lekker in een mix met aardbeien. Dit jaar voor het eerst zelf onze eigen kruisbessen kunnen eten; de bessen waren enigszins laat en wij vroeg op vakantie. Andere jaren genoten de huis-en-tuinverzorgers van onze bessen.
Frank Talsma 8 augustus 2010 22:54 uur
De laatste kruisbessen? Vandaag nog 2,5 kg geplukt. Eerder ook al goede oogst gehad, nu waren sommige bessen al wat overrijp. Mijn struiken staan op zware kleigrond, daardoor zijn ze ook wat later denk ik (is namelijke met het andere fruit ook het geval). Ik heb twee soorten staan; Rochus (een groene, smaakt een beetje naar kiwi) en Worchester bes (een paars/zwarte, smaakt een beetje druifachtig) beide soorten groeien sterk en zijn ziekteresistent. Ik leidt ze als een haag (1,70 m hoog) langs draden anders worden de struiken te breed en te wild. Nu weer aan de slag met verwerken. Het grootste deel vries ik in voor verwerking later, oa in taarten. Dat wordt weer smullen!
Okke Amerongen 9 augustus 2010 13:23 uur
Goede aanvulling Frank, grondsoort en kruisbessensoort kunnen zorgen voor een vroegere of latere oogst. Wie er ruimte heeft voor een paar soorten zoals Frank kan veel langer van verse kruisbessen genieten! Het goede nieuws is dat ik nog een paar recepten voor taarten heb. Je kunt uitstekend taart maken met ingevroren kruisbessen. Dat komt dus helemaal goed met de voorraad in de vriezer!
Monica de Wit 11 augustus 2010 16:26 uur
De jam is prima gelukt en ik heb meteen ouders en schoonouders een nostalgische bui bezorgd (goh, kruisbessen, bestaan die nog?). Ik kan trouwens nog steeds kruisbessen kopen, een rode, zoetere soort. De jambessen waren geel en vrij zuur, die heb ik niet meer gezien in de winkel.
Okke Amerongen 11 augustus 2010 23:25 uur
Mooi dat de jam lekker is. We gaan er gewoon voor zorgen dat kruisbes straks niet alleen maar nostalgische gevoelens oproept. Let maar op 😉
Nadine 26 augustus 2010 13:48 uur
Heb net de jam in een potje gedaan met kruisbessen die een beetje gerimpeld waren… Warm is hij erg lekker! Ben benieuwd naar de koude versie 😀
artgrrl 12 oktober 2010 16:05 uur
vanavond aan de slag en kruisbessenjam maken en een deel van de vruchten invrizen voor taart met cake en walnoten, waar ik het recept nog niet van heb 🙂
jenny van der Veen 19 december 2010 14:29 uur
Ik heb net (weer) kruisbessenjam gemaakt van een restant kruisbessen uit de vriezer.
Het waren bessen van een groen ras en vrij zuur. Toch heb ik (nadat de bessen gekookt en gezeefd zijn) geleisuiker speciaal gebruikt. Als extra zoetmiddel (was nodig) heb ik een flinke scheut zelfgemaakte vlierbloesemsiroop (die van IKEA is echt niet lekker) toegevoegd. Kruisbessen en vlierbloesem: een geweldige combinatie)
margab 6 januari 2011 20:20 uur
Kunt u me verklappen wat een Franse koperen jam ketel is en waar te koop ?
En of in nederland de vossenbes ook wil groeien we wonen wel aan de kust ?
vriendelijke groetjes margab
Okke Amerongen 15 januari 2011 14:29 uur
Een mooie koperen jampan is een pan die schuin uitloopt. Het ziet er uit als een soort grote wok. Een bekend merk koperen pan is bijvoorbeeld Mauviel. Zoek bij Google afbeeldingen maar eens op ‘koperen jampan’.
Toontjehoger75 17 juni 2011 00:27 uur
Mmmm; met de kinderen lekker de kruisbessen geplukt. Hebben we nu voor het derde jaar staan; twee lage en twee op stam, die afgewisseld staan. Vreemd: de hoge dragen goed, aan de lage zit niets… Zouden die te donker staan bij de schutting?
Vorig jaar een magere oogst, mede door veel rupsen. Toen jam gemaakt met twee kiwi’s en wat rode bessen die ik kreeg. Het werd tijd om nieuwe jam te maken; we zijn bijna bij de bodem van het laatste potje! Dit jaar maar 2 keer hoeven spuiten. 1600 gram – netjes, vind ik. Dus toen ik van de week rode bessen te koop zag, heb ik gelijk een bakje meegenomen. Maar nu: heb ik wel genoeg potjes? Dus morgen maar even wat halen, want ik wil alles kwijt kunnen! Heb alles schoongemaakt staan. (Bedankt voor de tip van de schaar!)
Mijn moeder maakte vroeger van de mooie bessen ook kruisbessen op sap. Voor door de yoghurt, af en toe op zondag. Kan geen recept vinden en m’n moeder is op vakantie. Geeft niks; volgend jaar is er weer een jaar!
Maar die lage struiken staan op de nominatie het veld te ruimen voor 1 op stam.
Jacolien 25 juni 2011 16:48 uur
Heerlijk geworden de jam, kan er niet vanaf blijven!!!!
henk Kwakkernaat 25 juni 2011 23:00 uur
Kruisbessen verwerkt tot jam of in vlaai zijn nog altijd populair in Limburg. Ik ga morgen aan de slag met 5 kg eigen kruisbessen. Scheut whiskey of cognac in de jam is ook altijs goed! Goede site. Henk
Okke Amerongen 26 juni 2011 12:40 uur
Succes Henk! Vijf kilo is een flinke hoeveelheid!
Branwen 8 juli 2011 09:04 uur
Leuke site! Kon iedere keer hier terecht als ik google op kruisbessen. Zo ook bij de term pastinaak. Enfin, ik heb ruim een kilo opbrengst uit mijn kleine stadstuintje (2 struiken op stam). Ik heb ze ingevroren. Ik twijfel nog of ik er jam of taart mee ga maken.
Okke Amerongen 8 juli 2011 17:46 uur
Bedankt Branwen! Ik promoot de kruisbes met man en macht. Mooi dat het werkt. Kruisbessen zijn prima in te vriezen dus je kunt nog even nadenken wat je wil maken. Succes!
Jeroen 10 juli 2011 10:04 uur
Bedankt voor alle informatie op je website. Gisteren toch maar eens geprobeerd jam te maken van onze kruisbessen struiken, normaal gaan die altijd naar de vogels of insecten :). Resultaat is echt geweldig, bijna aardbeienjam. Vandaag nog een paar pannen plukken.
will 16 juli 2011 15:53 uur
Ik heb ook zojuist 2 kg van onze struik afgehaald. Mooie rode kruisbessen met ook nog wat groene (niet rijp dus) ertussen. Alleen de rode eraf dan was het niet genoeg. Maar mijn vraag: moet de jam gezeefd worden? Ik heb een hekel aan pitjes. En hoe gaat het met de velletjes? Graag nog even een advies hierover.
Dank alvast en ik ga in ieder geval alvast schoonmaken. Ik zag iets staan van bedankt voor de tip van de schaar. Kan echter die tip niet vinden. Ook dat nog graag ter verduidelijking.
Okke Amerongen 17 juli 2011 08:03 uur
Beste Willo, Als je een hekel aan pitjes hebt moet je inderdaad zeven. Giet de jam in een zeef en druk met de bolle kant van een pollepel de jam door de zeef. De pitjes blijven achter. De tip van de schaar: met een scherpe schaar kun je steeltjes en kroontjes van de vrucht afknippen. Voor jou is dat niet nodig omdat je de hele jam zeeft. Dan blijven steeltjes en kroontjes ook achter in de zeef. Dat scheelt je dus alweer werk 🙂
will 17 juli 2011 13:38 uur
Ok dank je wel voor je reactie Okke. Ik heb inmiddels de jam (het was 1200 gram netto) klaar. Een beetje vlierbloesemsap er door gedaan dat geeft een extra lekker smaakje. Het plaatje heb ik geprint op etiketten en op de potten geplakt. Leuk cadeautje (maar ik hou ook zelf natuurlijk). Er zitten nu nog vrij veel echt groenen aan de 2 struiken. Een tweede lichting afwachten dus. Maar of ze met dit koude weer nog narijpen is de vraag.
Erwin 3 juli 2012 10:12 uur
Eergisteren 2 kilo rode kruisbessen tot jam verwerkt. Gewoon goed schoonmaken (steeltjes/kroontjes er af), met een zeer klein beetje water opkoken tot de bessen kapot zijn, 2 kilo geleisuiker er bij (vorig jaar had ik gewone suiker gebruikt, toen bleef mijn jam te dun naar mijn zin), nog een keer kort opkoken en in goed schoongemaakte potten gedaan. Een tip: als je een vaatwasser hebt, komen de potten er schoon genoeg uit om je jam in te doen (wel direct nadat ze gewassen zijn gebruiken en niet de deksels aan de binnenkant aanraken, natuurlijk). Een andere tip: als je van zo’n twee liter jerrycan melk de bovenkant eraf knipt heb je een prima vultrechter: ruime opening en een handvaatje om hem tijdens het vullen vast te houden. In ieder geval, ik ben weer de eigenaar van 9 en een halve pot superlekkere kruisbessenjam.
Okke Amerongen 8 juli 2012 20:23 uur
Hallo Erwin, Goede tip om je eigen vultrechter te maken. Mooi dat de jam goed gelukt is. Daar kun je voorlopig weer van genieten!
Jeroen 11 juli 2012 13:41 uur
Net rode en groene kruisbessen geplukt om jam te maken voor onze B&B-gasten. We gebruiken speciaalsuiker van Gilse, minder suiker (500 gr. op 1200 gr. fruit, dus meer fruitsmaak).Wij maken de jampotten altijd schoon door ze 15 minuten in de stoomoven te zetten. Perfect resultaat. Heeft iemand nog een tip om de steeltjes/kronen makkelijk te verwijderen? Is gewoon meekoken en door een (passeer-)zeef halen een idee?
Alvast bedankt voor eventuele reacties.
Frank van Diepen 11 juli 2012 21:16 uur
Jam gemaakt van kruisbessen. Met geleisuiker. Erg lekker en goed gelukt.
Daarna Jam van kruisbessen en sinaasappel met suiker. Bleef wel wat aan de dunne kant, maar de smaak is verrassend lekker, een aanrader.
yvonne 12 juli 2012 20:49 uur
Ik heb van mijn witte kruisbessen jam gemaakt met een paar druppels vanille essence, kleingesneden munt en sap van een halve citroen, en een mix van geleisuiker en geleerpoeder gebruikt. Ik heb daar een mix van genomen omdat het anders te zoet zou zijn naar mijn smaak. Het werkt prima en het resultaat is lekker. Van de rode kruisbessen heb ik jam gemaakt met stukjes gedroogde sinaasappelschil erdoorheen (wel ff laten meekoken in de jam). Misschien ook een idee.
Okke Amerongen 16 juli 2012 22:28 uur
Hallo Jeroen, De kroontjes en steeltjes kun je het beste met een mesje verwijderen. Dan krijg je de mooiste jam. Door alles te zeven krijg je een troebele egale massa. Dat smaakt prima maar ziet er een stuk minder mooi uit. De tip met de stoomoven is prima. Dat werkt ook als je de potjes in een bakblik met water in de oven zet. Dan stoom je ze ook netjes steriel. Ik voeg dit even toe omdat de meeste mensen geen stoomoven hebben.
Okke Amerongen 16 juli 2012 22:31 uur
Hallo Yvonne, Bedankt voor alle tips voor bijzondere kruisbessenjam. De mensen met grote hoeveelheden kruisbessen kunnen er mooi mee experimenteren.
Bianca 22 juli 2012 14:09 uur
Kun je aangeven hoeveel jampotjes (van hoeveel inhoud) je ongeveer nodig hebt per kilo kruisbessen? Ik heb net de laatste 1.5kilo rode kruisbessen geplukt en wil er jam van maken, maar ik weet niet of ik genoeg potjes heb.
Okke Amerongen 22 juli 2012 21:04 uur
Hallo Bianca, Ik weet het niet precies want ik heb zelf altijd bergen met potjes in huis. Als ik moet schatten moet je aan 6 tot 8 potten genoeg hebben. Het hangt natuurlijk af van het formaat. Misschien voor de zekerheid nog even bij buren of familie vragen om een paar extra potjes?
Bianca 23 juli 2012 19:56 uur
Vandaag heerlijke jam gemaakt vd 1500gr rode kruisbessen! Ik heb het met de geleisuiker speciaal van v Gilse gemaakt. Lijkt me minder zoet (1250gr fruit met 500gr geleisuiker) en zo te zien dik genoeg geworden. Ik heb nog een paar potten van mijn vader geleend, dus ruim voldoende gehad. Allerlei verschillende maten, dus ik kan nog niet zeggen hoeveel normale potten je nodig zou hebben.
Bedankt voor de website, de kwarktaart is ook lekker.
marian 30 juni 2013 16:28 uur
Ga nu zeker jam maken want wat ik gekocht heb voor te eten is wat hard en erg zuur.bedankt voor het recept.
Erwin 10 juli 2013 10:54 uur
Eergisteren 15 potten aardbeien-kruisbessenjam gemaakt. 1,5 kilo kruisbessen en 1,5 kilo aardbeien met een heel klein beetje water gekookt tot de vruchten kapot gingen, en vervolgens 1,5 kilo rietsuiker en 1,5 klio geleisuiker er bij. nog even goed doorkoken en klaar was ie. In potten die vers uit de vaatwasser kwamen gedaan, heb ik goede ervaring mee.
jelona 16 juli 2013 15:53 uur
Wij hebben 2 rode en 2 witte struiken staan. Als ik jam maak 1 kilo fruit op 1kilo geleisuiker. Pureren met staafmixer. Aan de kook brengen, 4 minuten doorkoken. In potten gieten, deksel erop, omkeren voor 15 min. Terugkeren en klaar.
Of
Inmaakbrandewijn: fles halveren, 3 zakjes vanillesuiker, 3 theelepels druivensuiker. Fles aanvullen met gehalveerde kruisbessen tot 2 vingers onder de rand. Goed schudden tot suiker is opgelost. Donker wegzetten voor half jaar. Zeven door koffiefilter en klaar
Anja 19 juli 2013 15:42 uur
Ik heb heel veel kruisbessen staan. Ik woon in Zuid-Scharwoude
Wie komt er een paar kilo bij me plukken om lekkere jam van te maken.
Kom langs en neem een emmer mee.
bertie 19 juli 2013 20:48 uur
vandaag uren geplukt. Een witte en zwarte kruisbessenstruik die enorm waren verwilderd. Veel lage uitschieters die (en her en der ook onder de zwarte bessen) wortel schoten. Echt een ontoegankelijke wildernis!
In totaal 5 of 6 kg vruchten één voor één geplukt. En zomersnoei gedaan, zodat er nog maar een paar hoofdtakken over zijn.
http://fruitberg.wordpress.com/2013/05/21/zomersnoei-kruisbessen/
Toch 5 of 6 kg vruchten. Die gaan we met 1:3 suiker verwerken. Niet zo zoet, zodat de smaak beter tot uiting komt. Die 1:3 is hier in Duitsland gelukkig in de supermarkt te koop.
Mireille 20 juli 2013 20:24 uur
Ik heb vandaag 2 kilo kruisbessen en 2 kilo frambozen gekregen. Kan ik dat samen tot jam verwerken of is dat zonde van beide smaken? 🙂 Wie heeft er ervaring mee?
john 21 juli 2013 14:03 uur
Ik heb vandaag 3kilo kruisbessen en 2 kilo zwartebessen geplukt.Heeft iemand ervaring of ik deze kan samen voegen? of past deze combinatie niet. Er staan deze week ook nog rode bessen klaar voor de pluk,deze misschien ook nog toevoegen?
Okke Amerongen 25 juli 2013 23:21 uur
Hallo Mireille, Ik zou frambozen en kruisbessen niet als jam mengen. Maar… dit is echt een kwestie van smaak. Gewoon een keer een kleine hoeveelheid uitproberen. Wie weet zit ik er wel helemaal naast want ik heb het zelf nog nooit geprobeerd.
Mireille 25 juli 2013 23:51 uur
Ik heb voor een deel jam gemaakt van enkel kruisbessen. Maar ook een paar potten met zwarte bessen, rode besjes, frambozen, kruisbessen en aardbeien. Lekkerrrrrrrrr 🙂
Annemie Schoenmaker 26 juli 2013 21:12 uur
Kan iemand mij vertellen wat zij met velletjes doen koken en dan door de zeef of staafmixer en dan pas suiker erbij. Uw website is fantaschtisch.
Groetjes Annemie
Mireille 26 juli 2013 21:15 uur
Ik doe er eerst de staafmixer door, dan door de passeerzeef en dan met geleisuiker koken.
Cornélie Spijkerboer 29 juli 2013 21:28 uur
Dank voor dit heerlijke en simpele recept. Ik heb deze week 1 kg. geoogst van mijn nieuwe kruisbessenstruik. Hij hing tjokvol! Jam gemaakt vgl. jouw recept (met een scheutje citroen), zonder geleermiddel en hij staat stijf als dikke behangerslijm. En verrukkelijk. Volgende keer doe ik wat minder suiker, kan makkelijk.
Inge ten Zijthoff 4 augustus 2013 17:07 uur
Ik heb jam gemaakt van de kruisbessen, maar deze is uiteindelijk rood geworden, terwijl de bessen erg groen waren. klopt dit?? of heb ik misschien toch iets fout gedaan??
Trece 8 augustus 2013 17:11 uur
Vandaag de kruisbessen die ik net voor onze vakantie geplukt had, en bewaard had in de diepvries, in de jam verwerkt. Heb er verse munt (oet eig’n toen) en rasp van citroenschil bij in gedaan. Zeker het uitproberen waard!
Okke Amerongen 11 augustus 2013 08:22 uur
Beste Inge, Dat heb ik ook en keer gehad. In sommige schillen zit toch een beetje rood en door het koken komt dit naar boven. In een koperen pan heb je dit effect ook sterker maar ik weet niet of je die gebruikt. Je hebt dus niks fout gedaan. De smaak is denk ik ook gewoon prima? Wat korter koken kan dit trouwens deels voorkomen.
ben 24 april 2014 11:33 uur
Ik maak ook ieder jaar kruisbesjam,die van mij kleurt altijd omdat ik er ook rode kruisbes bij doe. Ik gebruik op 3 Kilo vruchten niet meer dan 700gr suiker , ikdien nodig gebruik ik i.p.v. suiker geleisuiker,maar meestal is het voor kruisbes niet nodig,ik kan het zo ook jaren goed bewaren ,b.v. ik de kelderkast,
Ik kook het niet te lang,maar doe het tussentijds door de blender ,zodat ook de hardere bessenvliesjes verdwijnen .
Wouter 23 juni 2014 21:58 uur
Potten op de kop zetten moet je niet doen met wekflessen. Door de druk spuit de jam er uit; hete jam brand door, erg gevaarlijk!
Verder goed recept, lukt altijd.
Everdien 25 juni 2014 14:48 uur
Maak jaarlijks kruisbessen/rabarberjam in de verhouding 2-1, met geleisuiker speciaal.
Dit jaar het restantje kruisbessen na het koken gemengd met bakgember, geen suiker toegevoegd. Heerlijk in de yoghurt en waarschijnlijk ook wel in vla of over ijs.
Ingrid Aanstoot 1 juli 2014 21:43 uur
Mijn moeder maakte vroeger altijd kruisbessenjam, en zo lekker heb ik het nooit weer gehad. Nu kon ik zelf aan kruisbessen komen van struiken van mijn nieuwe buren, en het recept van m’n moeder maken: 1 kilo groene kruisbessen niet al te rijp, 650 gram kristalsuiker. De bessen eerst kapot laten koken, dan de suiker erbij en net zo lang laten koken dat de jam rood kleurt. Dat laatste lees ik op niet één site. De meeste geven ook aan dat je op 1 kilo bessen 1 kilo suiker moet gebruiken, maar dat is bij kruisbessen veel te zoet. Water voeg ik verder ook niet toe. En ja hoor, de jam smaakte nét als vroeger bij m’n moeder 🙂
Ingrid Aanstoot 1 juli 2014 21:46 uur
Door het wat langere koken heb je in de jam trouwens ook geen last van de velletjes. Ik druk ze tijdens het (zachtjes) koken tussendoor beetje plat met de pollepel tegen de rand van de pan.
Sjanet 2 juli 2014 08:54 uur
Leuk en praktisch dit. Ik ga zo de kruisbessen maar eens plukken. Ik heb heel veel geluk dat er 2 ‘wilde’ kruisbesstruiken in onze gemeente perk groeien. Ik ben dolgelukkig met onze gemeente want er staan ook veel hazelnootboompjes en rozebottels en natuurlijk vlierstruiken dus ik kan vanaf nu mijn lol weer op.
Joyce 7 augustus 2014 14:54 uur
Jawel, net heerlijke jam gemaakt. Ik woon in Zweden en heb hier de groene soort in de tuin. Heb deze keer niet alleen deze versie gemaakt, maar ook eentje gemixt met zwarte bes. Bij het inkoken er wat verse munt bij gedaan en het resultaat is heerlijk, dus een aanrader!
Overigens is munt zo en zo heerlijk bij de jam, doe het ook altijd bij de rode bessenjam en bij de frambozen/blauwe bes… Leuke site!!