Ricotta met kruisbessen, munt en honinglikeur

Ricotta met kruisbessen, munt en honinglikeur Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
15 minuten
Aantal personen:
2

Ingrediënten:

  • 100 gram kruisbessen
  • 2 takjes verse munt
  • 1 takje citroenmelisse
  • 2 eetlepels honinglikeur of honingwijn (mede)
  • 2 eetlepels lindehoning
  • 125 gram ricotta

Kruisbessen hebben wat zurigs. Hierdoor combineren ze goed met ricotta, een zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk. Voeg daar wat zoet en alcohol (honinglikeur of –wijn) aan toe en je hebt een heerlijke toetje, dat ook nog eens makkelijk is om te maken. Let op: dit nagerecht moet je een paar uur van te voren maken om de smaken goed op elkaar te laten inwerken.

  1. Was de kruisbessen en snijd ze vervolgens doormidden.
  2. Snijd de blaadjes van de munt en de citroenmelisse fijn en voeg ze toe aan de kruisbessen. Gooi de takjes weg.
  3. Doe de munt en de citroenmelisse in een kom met de kruisbessen. Voeg de honinglikeur of honingwijn en de lindehoning toe. Meng alles goed en laat de smaken intrekken door het kruisbessenmengsel een paar uur of een nacht in de koeling te zetten.
  4. Dag 2: Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  5. Neem twee éénpersoonovenschaaltjes (ramequin) en vul ze met ricotta. Druk met een lepel aan. Snijd vervolgens voorzichtig met een mesje langs de zijkant zodat de ricotta makkelijker loskomt. Keer de schaaltjes vervolgens om op een vuurvast bord. Als je geen vuurvaste borden hebt, kun je een bakplaat gebruiken die je bekleedt met een vel bakpapier. Het is de bedoeling dat je twee kleine ricottatorentjes krijgt.
  6. Leg de kruisbessen rondom de riccota. Schep ook wat kruisbessensap over de ricotta.
  7. Zet het geheel 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  8. Garneer het geheel eventueel met wat verse munt. Serveer meteen.

(nog) Snellere variant: laat het omkeren van de ovenschaaltjes achterwege. Schep de kruisbessen en wat sap bovenop de ricotta. Zet de ovenschaaltjes in de oven. Serveer het toetje in de ovenschaaltjes.

Meer eters? Ricotta wordt meestal per 250 gram verpakt. Dit is voldoende voor vier personen. Verdubbel de hoeveelheden van de overige ingrediënten. Keer de gehele ricotta om op een groot vuurvast bord. Volg verder het recept zoals hierboven beschreven. Serveer het toetje op één bord.

Liever een koud dessert? Als je niet van warme kaas of fruit houdt, kun je dit toetje ook koud of gedeeltelijk koud serveren. In dat laatste geval verwarm je alleen de ricotta in de oven en serveer je er koude kruisbessen bij.

Dit recept is gemaakt door Janine Bruinooge. 
Janine is een enorme lekkerbek en gek op streek- en seizoensproducten. Op haar eet- en kookwebsite JAMMIE deelt ze haar kennis, ervaringen en enthousiasme. Schuif aan en word ook een lekkerbek!

Reacties

  1. jeanette 17 juni 2013 20:46 uur

    heerlijk recept!

  2. Leslie 9 augustus 2013 18:36 uur

    Dit ga ik straks uitproberen! Ik heb vanmiddag een mooi bakje groene kruisbessen voor 2,50 op de boerenmarkt in Utrecht gekocht (Tuinderij de Volle Grond – Amelisweerd) samen met een schepje schapen ricotta van de Kooihoek, mijn intuitie zei “goede combinatie” en nu vind ik dit recept! Bedankt! Geniet van het seizoen 🙂