Tips

  1. Koop alleen bessen die er fris en niet gerimpeld uitzien.
  2. Plant alleen meeldauwtolerante rassen. Dit voorkomt een hoop elende en het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de tuin.
  3. Kruisbes kan prima tegen halfschaduw. Er is dus altijd wel ergens plek voor 1 struik.
  4. Kruisbessen zijn zelfbestuivend dus aan 1 struik heb je genoeg.
  5. Kruisbessenstruiken kun je beter niet in de winter kopen. De kleine, tere planten overleven de winter nogal vaak niet. In het vroege voorjaar lopen alleen de gezonde exemplaren uit en dat is zonde. April, mei is beter tijd. Geef dan wel genoeg water zodat de planten aanslaan.
  6. Kruisbessen zijn prima in te vriezen. Handig voor een grote oogst dus! Goed wassen en uit laten lekken. Ze zien er na ontdooien niet meer zo mooi uit maar kunnen prima in taart of compĂ´te.
  7. Combineer kruisbessen met vet vlees zoals eend, gans of makreel. Het frisse zuur combineert goed bij het vette vlees.
  8. Kruisbessen zijn goed te bewaren in de koelkast. Haal ze even uit het bakje en leg ze op bord zodat ze niet meer op elkaar liggen.
  9. Kruisbessen zijn heel gezond: ze bevatten veel vitamine C en anti-oxidanten.
  10. Kruisbessen zijn goed te combineren met mint. Het geeft jam of gelei een extra frisse smaak.
  11. Kook voor jam de bessen niet te hard dan blijft de vorm intact.

Over deze site

Kruisbes.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kruisbes.nl alles over het doel van deze site.

Na 5 jaar al mijn vrije tijd aan mijn sites te hebben besteed, is het nu tijd voor andere leuke dingen. Het is daarom helaas niet meer mogelijk om te reageren. De sites en alle informatie blijft natuurlijk wel gewoon up to date!

Ik wil je heel erg bedanken voor alle tips, trucs, reacties en adviezen die ik de afgelopen jaren heb ontvangen. Veel kookplezier met kruisbessen!