Kruisbessen beschermen tegen vogels? Gebruik een fruitkooi!

Je kent het wel, vanaf mei zie je de kruisbessen opzwellen. In je gedachte maak je al allerlei lekkere dingen, en leg je een voorraad kruisbessenjam aan. Op het moment dat jij denkt: bijna is het zover… denken vogels er net zo over 🙁 Een aantal tuinders had dezelfde ervaring. Maar ook een hele praktische tip: bescherm je kruisbessen gewoon met een fruitkooi! Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord maar vele lezeressen wel. Ze legden met plezier uit hoe het werkt.

Monique Nuijten zette als eerste een bericht op Twitter over het beschermen van de kruisbessen met een fruitkooi. Ik vroeg haar wat het was en hoe ze het aanpakte. Gelukkig wilde ze de foto’s wel delen samen met wat tips.

Fruitkooi van Monique Nuijten Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Ze schreef: Hierbij de foto van mijn rode kruisbes (hij moet nog verkleuren) afgedekt met een kleine fruitkooi. Ik had deze onlangs bij Zaadhandel van der Wal op internet gekocht, samen met een grotere van 3 meter lang. De kleinere heeft een doorsnede van ongeveer 1 meter; de hoogte van 1.5 meter is voor de kruisbes wel wat hoog, maar het staat wel vrolijk. Ze zijn makkelijk in elkaar te zetten en het net gaat er makkelijk overheen en wordt met clips vastgezet. Omdat ze ook weer makkelijk uit elkaar te halen zijn, kan ik ze straks weer plat opbergen. Ben heel erg benieuwd naar mijn eerste oogst straks van rode kruisbessen; vorig jaar waren de vogels mij voor! Bedankt voor de uitleg Monique, dit jaar ben jij de vogels voor en ga je een mooie oogst tegemoet!

Fruitkooi Claudia Reina Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Claudia Reina van Smultuin heeft wel een hele grote fruitkooi in haar tuin. Om jaloers van te worden! Ze schreef: De constructie is gemaakt van bamboe stokken en in de hoeken zit een bouwbol van De Wiltfang. De stokken zitten met bindelastieken van De Nieuwe Tuin in België in elkaar. Ontwerp is van de Wiltfang. De netten moeten echt strak gespannen staan. Voor de onderste 20 cm heb ik hard groen metalen gaas gebruikt, want de merels piepen er alsnog in anders.

Blauw net voor fruitkooi Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Op mijn vraag waarom ze blauwe netten gebruikt gaf ze nog een goed advies. Vogels kunnen blauwe netten goed zien en raken zo niet verstrikt. Je kunt aan zwarte netten wel bewegende dingen hangen zodat ze gewaarschuwd worden. Bijvoorbeeld door plastic afvalmateriaal te laten wapperen. Maar als je nu een nieuwe fruitkooi maakt, kun je dus beter meteen blauwe netten gebruiken. De blauwe netten zijn te koop bij De Wiltfang en bij Zaadhandel van der Wal.

Zelf heb ik gelukkig geen last van vogels die er met de kruisbessen vandoor gaan. De rode bessen zijn wel altijd voor de vogels dus ik weet hoe het voelt. Misschien is het de kleur? Wie het weet mag het zeggen. Maar als je last hebt van vretende vogels, dan is een fruitkooi een mooie oplossing. Zoals je ziet kun je er een kopen of er zelf een op maat bouwen. Aan jou de keus. Veel succes en een goede en veilige oogst!

Monique en Claudia, bedankt voor de tips en foto’s en ik wens jullie helemaal een monsteroogst aan kruisbessen toe! Wil je meer weten over het zelf telen van kruisbessen? Kijk dan zeker eens op de pagina over de kruisbessenstruik. Heb jij tips of suggesties? Laat dan zeker even een reactie achter.

Reacties

 1. Annie 18 juni 2012 21:53 uur

  de merels gaan met mijn aardbei’tjes aan de haal, heb maar 2 aardbeienplantjes staan hoor en ik vind het wel een grappig gezicht die donkere merels met in hun bekkie een rode aardbei!
  Laat ze maar genieten toch!

 2. louisa hündorf 18 juni 2012 22:05 uur

  vorig jaar had ik heel veel kruisbessen aan mijn struik, dit jaar geen enkele, hoe kan dat.? weet hier iemand een antwoord op.? dankjewel alvast

 3. Annie 18 juni 2012 22:18 uur

  Hey Louisa, ik heb in mijn voortuintje een kruisbesstruikje staan, heb ik van een kennis gekregen. Wist niet waar ik hem kon planten, m.u.v. het voortuintje ietsjes plek. Heb alleen maar hem in de aarde gezet en op mijn manier een beetje teruggesnoeid …. en een kruisbessen zitten eraan, niet normaal, heb hem toch niet teveel water gegeven, denk dat ik dat wel had moeten doen, want het zijn kleintjes gebleven en daar gaan dan weer de kauwen mee aan de haal! Ik vind het alleen al leuk dat er vruchtjes aan komen, ik ben zelf niet zo’n vruchtenmens!
  Misschien ligt het aan het wat teurgsnoeien? Ja ik roep zomaar iets, heb er ook geen verstand van. Maar succes voor het aankomende jaar alvast!

 4. Okke Amerongen 18 juni 2012 22:21 uur

  Hallo Annie, De vogels mogen ook zeker wel wat hebben hoor. Als ze echt alles opeten dan is het toch wel jammer en dan is beschermen toch wel een idee. Maar een mooi gezicht is het zeker als een vogel met een dikke bes of aardbei rondvliegt. Daar kan ik ook zeker van genieten!

 5. Okke Amerongen 18 juni 2012 22:23 uur

  Hallo Louisa, Ik weet eerlijk gezegd ook niet waar dat aan ligt. De plant moet goed zijn vanwege de oogst het jaar ervoor. Misschien de bestuiving maar dan verwacht je dat er minder kruisbessen zijn maar helemaal geen een is wel heel bar. Ik weet het eerlijk gezegd niet. Sorry.

 6. Okke Amerongen 18 juni 2012 22:26 uur

  Hallo Annie, Er is best wel wat regen gevallen de afgelopen tijd. Ik verwacht niet dat je dus te weinig water hebt gegeven. Snoeien zou juist voor grotere bessen moeten zorgen. Welk ras heb je? Er zijn ook rassen met kleinere bessen zoals Hinnonmaki röd. Hier vind je een overzicht met kruisbessenrassen. Als ik informatie kon vinden over het formaat, heb ik het erbij gezet. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

 7. M- Louise 28 juli 2012 18:56 uur

  Heb 2 jaar geleden kruisbessen struikje gekregen. Vorig jaar werden elke keer alle nieuwe blaadjes opgegeten. Dit voorjaar ging het aanvankelijk goed maar opeens zijn weer alle blaadjes weg. Naast de kruisbes staat een rode aalbes en daarmee is niets aan de hand. Wie of wat is hiervoor verantwoordelijk.
  ? vr. grt.

 8. Okke Amerongen 28 juli 2012 19:21 uur

  Hallo Marie-Louise, Waarschijnlijk zijn het rupsjes. Lastig om hier echt wat tegen te doen.

 9. Anita 22 mei 2013 20:25 uur

  Ik heb er zilverpapier in gedaan nadat de vogels vorig jaar alle bessen uit de struik hebben gegeten. Weet niet of dat helpt??
  Bij onze blauwe bessen struik werkte dag goed vorig jaar.
  Zo niet dan toch maar een net er over (hadden we vorig jaar overigens ook maar volgens mij kruipen de vogels er gewoon onderdoor).
  Onze stuik groeit tegen de schutting dus kan er geen kooi overheen zetten.

 10. Okke Amerongen 25 mei 2013 07:50 uur

  Hallo Anita, Als het voor de blauwe bessen werkt dan zou het zeker ook goed voor de kruisbes kunnen werken. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd dus laat zeker weten of het helpt. Er zijn vast meer mensen die hier bij gebaat zijn want het is een stuk makkelijker dan een fruitkooi of allerlei oplossingen met netten.

 11. Hub Hendriks 27 juni 2013 19:48 uur

  Ik lees over een blauw net dat de vogels goed zien en niet verstrikt raken. Nu hoorde ik onlangs dat blauw vogels ook afschrikt (kauwen, duiven, eksters). Men adviseert blauwe linten in bv. de pruimenboom te hangen.
  Heeft iemand ervaring?
  Dank en Groet, Hub

 12. Emmy 4 april 2014 09:33 uur

  Volgens mij ligt het inderdaad aan de kleur van de bessen of de vogels ze eten. Lang geleden had ik een rode- en een wittebessenstruik naast elkaar. De witte bessen bleven keurig hangen. Van de kruisbessen ben ik het eigenlijk vergeten.

Over deze site

Kruisbes.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kruisbes.nl alles over het doel van deze site.