Kruisbessenstekken maken
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Kruisbessenstekken maakt je na het oogstseizoen maar voor de winter. Het beste kun je dus stekken maken in de maanden augustus tot november. Stekken moeten ongeveer 30 centimeter lang zijn. Verwijder van de stekken aan de onderste helft de knoppen. Hiermee voorkom je dat er onderaan de struik telkens nieuwe scheuten uitlopen. Voor het knippen van de stekken heb je een scherpe snoeischaar nodig. Verder potten met luchtige potgrond maar je kunt ze ook direct in de volle grond steken.
Kruisbessen stekken kun je op 3 manieren:
- Stek op water zetten
- Stek direct in de aarde zetten
- Aflegger maken
Kruisbesstekken maken in water of direct in de aarde
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Via de Facebook kruisbes pagina kreeg ik foto’s van Adrie Koorn. Hij schreef:
Het lijkt gelukt, eind vorig jaar 2 takjes af geknipt van 2 verschillende kruisbessen struiken en nu gaan ze uit lopen. 1 tak had ik de hele winter in een potje met water staan en de andere meteen in dit potje aarde (zie foto). Beide stekken stonden in de kas maar in de woonkamer kan het natuurlijk ook. Nu ze uitlopen heb ik ze beide in de aarde staan. Dit is dus ook de moeite van het proberen waard!
Kruisbesstekken maken via afleggers
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding De kruisbes is ook te vermeerderen door het maken van een aflegger. De aflegger maak je na de oogst in de maanden september tot november. Om een aflegger te maken graaf je een tak die al laag bij de grond groeit aan het eind van het seizoen in. Dit doe je door een beetje aarde over de tak heen te schuiven. Ook kun je een wat hoger groeiende tak voorzichtig omlaag buigen en met wat aarde ingraven. Een tak die snel weer omhoog buigt kun verzwaren waardoor hij verder doorbuigt en je hem toch kunt bedekken.
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Als het seizoen weer start (maart) graaf je de tak weer uit. Als alles goed gegaan is heb je dan een mooie nieuwe stek die je een goede plek in je tuin geeft. In mijn geval was ik iets te laat met uitgraven en heeft de stek al blad gekregen. Maar kijk eens wat een mooie wortels! Ik heb hier dus maar twee stekken van geknipt:-) Ik laat zeker even weten hoe goed ze het doen en kijk uit naar mijn eerste oogst van eigen stekken!
Reacties
Over deze site
Kruisbes.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kruisbes.nl alles over het doel van deze site.
jan 19 mei 2013 15:52 uur
Ik heb ook een kruisbessen boom. Er zitten allemaal zwarte vliegjes in en wat spinnetjes op de blaadjes.zou dat kwaad kunnen voor de vrucht? En moet je de vruchten ook uitdunnen net als bij druiven. Alvast bedankt voor de meeste informatie die ik zocht. gr Jan
Okke Amerongen 25 mei 2013 07:49 uur
Hallo Jan, Het is moeilijk om van een afstand een goed antwoord te geven maar als de struik er geen last van lijkt te hebben denk ik niet dat de insecten schadelijk zijn. Maar ik weet dus niet precies hoe het eruit ziet. Kruisbessen hoef je niet te dunnen maar het is wel goed om een paar goede takken in de struik te houden en niet alles door elkaar te laten groeien. Een open struik geeft grotere bessen en minder kans op schadelijke ongedierte of schimmels.
René 15 augustus 2013 12:24 uur
Ik heb in het voorjaar een heel kleine rode kruisbes gekocht bij de supermarkt. ik dacht dat het struikje in dat 1e jaar nog geen vrucht zou dragen maar in juli kon ik al 4 kruisbessen oogsten. Een hele dankbare struik dus. En hij is enorm gegroeid. Ik ga nu de takken die op de grond hangen ook stekken.
jan schoenmaker 20 augustus 2013 23:20 uur
kan ik in deze maanden de kruisbesstruiken nog verplaatsen.
Okke Amerongen 25 augustus 2013 14:08 uur
Beste Jan, De struik kun je nu nog verplaatsen maar geef hem daarna wel even een paar keer water zodat de plant weer op gang kan komen.
jan huibers 2 september 2013 21:31 uur
Op mijn kruisbessentakken groeit mos. Heeft dit last voor de ontwikkeling van de struik.
Okke Amerongen 5 september 2013 07:45 uur
Hallo Jan, Volgens mij is het niet schadelijk. In mijn oude tuin had ik het ook op een kruisbessenstruik. Vooral in de winter na de bladval zag het er treurig uit. Maar… die struik gaf altijd een hele goede oogst. Vandaar dat ik denk dat het niet erg is.
René 12 november 2013 09:51 uur
Dag Okke, Ik heb in de huiskamer een takje van de kruisbes op water gezet in een glazen potje. Na 6 weken zitten er wortels aan van ongeveer 1,5 cm. Moet ik hem nu a: in de volle grond zetten, b. De winter over in een bloempot zetten of c. in het water ;laten staan? Vraag 2: Het stekje in de huiskamer daar zitten de bladeren nog aan. Ook de moederstruik in de tuin heeft nog bladeren, terwijl de stekken die ik rechtstreeks in de volle grond heb gezet al kaal zijn. Wil dat zeggen dat die dood zijn?
Okke Amerongen 20 november 2013 20:02 uur
Hallo René, De hele jonge planten zou ik nu er nachtvorst dreigt niet meer buiten zetten. Gewoon in een potje aarde zetten en na de vorstperiode in april of mei buiten zetten. Of de stekken in de tuin zonder blad dood zijn kun je eigenlijk pas volgend jaar zeggen. Nog even geduld dus.
Janneke 15 april 2014 20:54 uur
Dag Okke,
Mijn kruisbessen doen het goed, alleen al het blad wordt opgegeven door een groen wormpje.
Wil liever niet spuiten. Kan het kwaad, raad je me aan het zo te laten of kan ik iets doen?
Okke Amerongen 30 april 2014 08:16 uur
Hallo Janneke, Dit is waarschijnlijk de bessenbladwesp. Het beste is om de rupsen er vanaf te halen met de hand. Als het te laat is blijft er niets anders over dan spuiten of de rupsen de struik kaal te laten vreten. Dan is het wel zaak om er volgend jaar op tijd bij zijn om ze wel met de hand te verwijderen. Veel succes.
Annemarie 25 mei 2014 19:47 uur
Ik had heel veel bloempjes en vruchtjes in het vroege voorjaar. Deze zijn er ineens allemaal, op 4 na, afgevallen. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?
willem 6 juli 2014 13:17 uur
hallo okke, weet jij misschien hoe het beste kruisbessensap maak
wesley 9 juli 2014 00:10 uur
Hallo.ik heb van een vriendin een stuk tak gekrege(afgknipte zijttak heel dicht bij grond.de tak is -+30cm)van een kruisbesstruik.als ikdit in volle grond steek .bloeid het dan terug? Of is het een verloren moeite. Grts wesley
Joris 27 augustus 2014 20:39 uur
Veel goede snoei-, -stek en andere tips vind je op houtwal.be van Guy de Kinder
Kinder. De inhoud gaat er boven vorm. Zijn 2-wekelijkse nieuwsbrief, een pdf per e-mail, is een aanrader! Deze vermeldt telkens wat er op dat moment aan fruit te tuinieren valt.
Mariet 12 oktober 2014 10:28 uur
Hallo allemaal
wij hebben in september gewoon takjes van kruisbessen in de grond gezet
water gegeven maar het was toen wel droog.
Maar als je ze nu ziet dan denk je dat ze dood zijn,wat moeten wij daar mee.?
dank u