Nieuws

Skillinge Kruisbessenfestival 2013 – Doe mee met jouw eigen recept!

Skillinge Kruisbessenfestival 2013 Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Van Berit Akesson ontving ik de uitnodiging om mee te doen aan een kruisbessenwedstrijd met mijn eigen kruisbessentaart. Ze schreef: Dear Okke! Come and compete with your goosberries/kruisbessen in Skillinge 3rd of August! The poster is painted by the artiste Thérèse Reuterswärd. Best regards, Berit in Sweden. Een prachtige uitnodiging natuurlijk maar ik werk tot en met december in Berlijn dus het gaat mij niet lukken. Vandaar mijn oproep: Wie kan er met een goede taart aan dit leuke festival deelnemen? (meer…)

Proeftuin in Zomergem in België, bezoek aan open dag 2012

Marc Geens Proeftuin Zomergem in België Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 7 reacties

Lange tijd wilde ik al naar Proeftuin in Zomergem. Op de site las ik dat ze een enorme collectie kruisbesrassen hebben en dat wilde ik natuurlijk graag eens zien. Op zaterdag 7 juli 2012 was er een open dag. Een mooi excuus om een lekker stuk naar België te rijden met mijn oude BMW-tje. Na een lange rit kon ik zo aansluiten bij een rondleiding door Marc Geens. (meer…)

Mascarpone kruisbessenijs van Frozen Dutch

Mascarpone kruisbessenijs van Frozen Dutch Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 3 reacties

Natuurlijk wil ik het allerliefste lekkere verse kruisbessen eten. In enorme hoeveelheden, in alle kleuren van de regenboog met alle verschillende smaken maar… er zijn helaas voorlopig nog geen verse kruisbessen. Dan is het wel een hele leuke verrassing als je in een winkel mascarpone kruisbessenijs vind! Helemaal als het in zo’n leuke en vrolijke verpakking zit. Het koste me veel moeite om maar één bakje te kopen maar ik heb me ingehouden. (meer…)

Agrest w czekoladzie – Kruisbessen in Chocolade

Agrest w czekoladzie - kruisbessen in chocolade Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 4 reacties

Op de Grüne Woche in Berlijn presenteren landen de eigen specialiteiten. Op de beurs zijn vooraanstaande voedingsproducenten aanwezig en kun je diverse bijzondere producten ontdekken en proeven. Bij een Poolse kraam ontdekte ik kruisbessen in chocolade. Een combinatie die ik nog nooit geproefd had. De combinatie werkt perfect, eerst proef je zoete chocolade en binnenin zit een hele kruisbes. Na de smaak van de chocolade klapt de bes in je mond open en proef je de fris zure smaak. Heerlijk! (meer…)

De kruisbes, een column van Fred de Vries

Groene kruisbessen aan struik Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 25 reacties

De kruisbes (Ribes uva-crispa) behoort tot het geslacht Ribes en daarmee is hij in goed en gezond gezelschap. Van de circa 150 soorten binnen dit geslacht worden er in Nederland een drietal in het wild, in de tuin en in de kweek (als die term bestaat) aangetroffen: de zwarte bes (Ribes nigrum), de aalbes (Ribes rubrum) en de kruisbes. (meer…)

Struikrovers de column van Lia de Kok

Leeggeroofde kruisbessenstruik van Lia de Kok Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 12 reacties

In de tuin van mijn oma stond een kruisbessenstruik. Een venijnig geval met stekelige takken die gemeen in je kuiten kraste als je er te dicht langs liep. Elk jaar werd de struik groter en grilliger. Als vijfjarig meisje vond ik de struik op een reusachtige groene kruisspin lijken. Een monster dat gretig in blote lichaamsdelen hapte en daar diepe bloederige sporen achterliet. Van augustus tot juni vermeed ik het stekelige monster als de pest. Maar in de maand juli, rond mijn verjaardag, kon ik de verleiding niet weerstaan. Dan groeiden aan de takken lichtgroene vruchten die glansden als glazen stuiters. De vruchten waren zoet en sappig. Ik vond ze heerlijk. (meer…)

Sprankenhof in Udenhout

Josèt Vermeer en Mark Vonk van Sprankenhof Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 6 reacties

Sprankenhof in Udenhout is een pluktuin met kruisbessen, frambozen, bramen, blauwe bessen, vlierbessen en misschien ooit ook wel kiwibessen maar dat zijn lastige krengen. Eerder hebben ze me al geholpen aan lekkere kruisbessen. Ook heb ik al kruisbessenjam van Sprankenhof weggegeven voor een prijsvraag. Op 1 juli ging ik er samen met mijn moeder eindelijk een keer heen om zelf te kijken. Natuurlijk ook om zelf een lekkere voorraad kruisbessen te plukken! (meer…)

Kruisbes, een gedicht van Cornelie Smallegange

Cornelie Smallegange Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Als complete verrassing ontving ik dit gedicht van Cornelie Smallegange. Een paar dagen eerder was ik op bezoek bij Fruitteeltbedrijf De Ring in Oud-Sabbinge en daar werkt Cornelie als plukker. Ondanks het toch wel zware werk als plukker schreef Cornelie dit mooie gedicht over de kruisbes. Het is een echt eerbetoon geworden. Cornelie adviseert om het geluid van het filmpje aan te zetten tijden het lezen van het gedicht. Bedankt Cornelie! (meer…)

Fruitteeltbedrijf de Ring in Oud-Sabbinge

Harald Oltheten en Okke Amerongen op Fruitteeltbedrijf De Ring in Oud-Sabbinge Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 19 reacties

Via deze site kreeg ik een leuke reactie van Harald Oltheten: Geweldig dat iemand zich om kruisbessen bekommert, helemaal mooi dat je er een leuke site over maakt!. Na dit mooie compliment gaf hij een aantal tips welke rassen makkelijk te telen zijn voor thuistelers. Ook voor de kruisbessenrassen lijst had hij een aantal verbeteringen. Harald nodigde me van harte uit om eens langs te komen om Fruitteeltbedrijf De Ring in Oud-Sabbinge te komen bekijken. (meer…)

Kruisbessensiroop van Weldaad Bessen

Kruisbessensiroop van Weldaad Bessen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Bij limonade denk ik toch altijd aan vroeger. Roosvicee maar ook ranja in allerlei gevaarlijke kleuren. De kruisbessensiroop van Weldaad bessen is van een heel andere orde. Het is een kwaliteitsproduct gemaakt van eigen rode kruisbessen. De kleur is mooi rood. De smaak is behoorlijk vol maar nog wel lekker fris. Heerlijk voor in de zomer. Gewoon aanlengen met flink wat koud water of als saus over een dessert. (meer…)

Over deze site

Kruisbes.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kruisbes.nl alles over het doel van deze site.