Fior di Frutta kruisbessenjam

17 mei 2010

Rigone di asiagio kruisbessenjam Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

In biologische winkels kun je een enorm assortiment van het bedrijf Rigoni di Asiagio proeven. Rigoni di Asiagio produceert zoetstof uit appels, fruittoetjes, honing, chocoladepasta en natuurlijk jam. Als echte kruisbessenliefhebbers heb ik deze jam natuurlijk meteen geproefd.
De jam bestaat uit 55% kruisbessen, suiker uit appel (een product dat dit bedrijf voert onder de merknaam ‘Dolcedi’) en pectine. De jam is vrij stevig en smaakt behalve naar kruisbessen ook naar appel. Eerlijk gezegd denk ik dat de meeste lezers van deze website een stuk lekkerdere jam kunnen maken. Deze jam mist vooral ‘frisheid’. Mijn inschatting is dat er teveel suiker is toegevoegd en dat de kruisbessen te rijp geplukt zijn. Dit product krijgt van mij op zijn best een 5.

In biologische winkels kun je een enorm assortiment van Rigoni di Asiagio proeven. Naast standaardsmaken zoals aardbeien of kersen hebben ze ook wat minder bekende soorten. In het assortiment zitten maar liefst 25 verschillende soorten jam!

Kornoelje bloesemInteressant lijkt mij vooral kornoelje. Dit is een soort kleine wat zure kers. De kornoelje staat in Nederland als je geluk hebt nog in plantsoenen en is een van de eerste bloeiende bomen van het jaar. Vlak na de toverhazelaar bloeit de kornoelje met mooie gele bloempjes. Let op dat je wel de vruchten van de Cornus Mas plukt, die zijn eetbaar en sommige andere varianten niet.

Meer weten? Bekijk de site van Rigoni di Asiago.

Liever zelf kruisbessenjam maken? Groot gelijk! Bekijk het kruisbessenjam recept.

Reacties

 1. Nicoline 18 mei 2010 20:38 uur

  Deze jam valt best mee. Zelfgemaakte jam is inderdaad wel lekkerder!

 2. Gerben 21 mei 2010 18:45 uur

  Deze jams zijn mijn favoriet. De chocopasta heb ik ook altijd in huis. Prima spul wat mij betreft!

 3. Maaike 26 mei 2010 15:02 uur

  Ik zal hem eens uitproberen. Het nadeel van speciale natuurwinkels vind ik dat het er altijd zo muf ruikt! Dan heb ik meteen geen zin meer om rond te kijken wat voor lekkere dingen ze zoal hebben.

 4. Céline 5 juni 2010 12:27 uur

  Mijn ervaring is, dat je de smakelijkste jam met de zogeheten marmello maakt . Er zijn 2 soorten, één voor jam zonder en één voor jam met weinig suiker (verkrijgbaar bij de natuurwinkel. Je proeft vruchten i.p.v. suiker. De smaak van kruisbessenjam is ook afhankelijk van het type bes, de gele en rode soort hebben de meeste smaak en moeten niet al te rijp worden verwerkt, en een vanillestokje geeft ook een extra touch.

Over deze site

Kruisbes.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kruisbes.nl alles over het doel van deze site.