Kruisbessenjam van Ikea

28 oktober 2010

Kruisbessenjam Ikea Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Alles wat ik haat aan winkelen komt samen bij de Ikea. Naargeestig industrieterrein, lange rijen voor de kassa en een winkel vol met overbodige frutsels. Als klap op de vuurpijl kent Ikea een verplichte looproute: eerst even die hele naargeestige loods door voordat je af kunt rekenen. Het enige leuke van de Ikea vindt je ná de kassa. De winkel met Zweedse producten. Robert Jan Verkade heeft hier voor mij Kruisbessenjam meegenomen. Daar ben ik natuurlijk dolblij mee. Al was het maar omdat ik zelf nu niet meer naar Ikea hoef!

Als internetspecialist had ik natuurlijk al eens gekeken of ik die producten niet gewoon online kan bestellen. Zou moeten kunnen toch? Alle Ikea producten zijn standaard van Utrecht tot Manilla. Helaas is dat onmogelijk. Je kunt artikelen wel op een boodschappenlijst plaatsen. Eigenlijk maakt dat niets uit want je moet toch die hele loods door…

Anna van IkeaZoals bekend van Ikea hebben alle producten herkenbare Zweedse namen. De kruisbessenjam heet SYLT KRUSBÄR. Op de site is er niets over te vinden. Gelukkig is Anna er, een zogenaamde virtual assistant. Je weet wel, zo’n cartoon met een zoekveld waar je een vraag aan kunt stellen. Daarna vertellen ze je meestal dat ze het niet weten. Heel logisch want anders konden ze het meteen wel op de site zetten. Op al mijn vragen over kruisbes, kruisbessen en kruisbessenjam weet Anna geen antwoord. Als laatste voer ik de productnaam in: SYLT KRUSBÄR. Het antwoord: Je zei : Sylt kruisbär
Kan je dat herhalen, maar dan in andere woorden?

Genoeg geklaagd over de hel van Ikea. Deze site gaat over kruisbessen en niet over winkelen. De SYLT KRUSBÄR zit in een simpele pot met een leuk etiket met groene kruisbessen erop. De ingrediënten: suiker, kruisbessen, verdikkingsmedel (het staat er echt zo) pectine en citroenzuur.

De smaak: helaas niet best. De jam is gewoon te zoet, waarschijnlijk doordat er 45 gram vruchten per 100 gram in zit. Er zit gewoon veel suiker in. Belangrijk is dat het proeft alsof deze vruchten wat te rijp geplukt zijn. Lekkere kruisbessenjam maak je van net niet rijpe kruisbessen.

Bij Sprankenhof hebben ze wél lekkere jam van kruisbessen. Het beste kun je gewoon wachten tot het weer kruisbessentijd is. Dan maak je gewoon zelf kruisbessenjam. Dat is lekkerder en je hoeft er niet een hele loods voor door te lopen!

Reacties

 1. Robert Jan 28 oktober 2010 12:28 uur

  Bij Ikea Utrecht kun je – als je binnenkomt – direct linksaf en dan kom je via een gang direct achter de kassa’s terecht. Niks geen loods, Klippans of Bennies. Was de vlierbessensiroop wel een beetje te drinken?

 2. silvana 28 oktober 2010 12:58 uur

  TIP: Je hoeft de loods niet door! Je moet alleen via de uitgang naar binnen gaan.

 3. Ceesdijk 12 november 2010 14:32 uur

  Ook bij Ikea Groningen is er een doorsteek naar de foodstore…
  Heb ooit de kruisbessensiroop geprobeerd. Zelfde probleem als de jam – gewoon te zoet. Maar als je er iets meer (ijskoud) water in doet dan eigenlijk de bedoeling toch wel erg lekker!

 4. Viv 23 juni 2011 07:51 uur

  Leuk geschreven, Okke. Zeer herkenbaar ook! 🙂
  En inderdaad: de food bij Ikea is mierenzoet. Wat je ook koopt daar, het zit vol met suikers…
  Toch heb ik me door Hans van Wolde (Restaurant Beluga Maastricht), die we daar tegen het lijf liepen, laten overhalen om de vlierbessensiroop en de vlierbloesemsiroop te kopen. Niet alleen om aan te lengen met water en tegen de dorst te drinken, maar om in salades te verwerken als tegenhanger van de zure smaak van azijn. Het resultaat is hemels! Vooral als ik Salade Valdieu maak.

 5. Okke Amerongen 25 juni 2011 16:04 uur

  Hallo Viv, Een goed idee. Ik heb ook nog een flesje vlierbloesemsiroop van Ikea staan. Door jouw aanmoediging zal ik er toch maar eens aan beginnen en het gebruiken in dressing.

Over deze site

Kruisbes.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kruisbes.nl alles over het doel van deze site.