Op 6 hoog een rijke oogst aan kruisbessen!

12 juli 2010

Kruisbessen op dakterras 6 hoog Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Op Twitter las ik de intrigerende status update van Paulien Op 6 hoog een rijke oogst aan kruisbessen! Daar wilde ik natuurlijk meer over weten. Paulien mailde mij direct haar foto’s van een bomvolle kruisbessenstruik. Deze struik en nog veel meer fraais groeit op haar dakterras in Amsterdam centrum. De kruisbessenstruik doet het volgens haar beter dan ooit. Lees hier haar tips en trucs over tuinieren op grote hoogte:

Het gaat om een struik, die al geruime tijd staat, misschien wel 10 jaar. De struik (groene kruisbessen) staat in een cementspeciebak, zo’n grote ronde zwarte. Onderin een laag hydrokorrels, laag van ongeveer 10 cm, daaroverheen worteldoek. Gaatjes maken in de bak ter hoogte van het worteldoek. Afvullen met tuinaarde, en wat kalk toevoegen.

Kruisbessen op dakterras in potIn zo’n grote bak droogt de struik niet uit, mede door het waterreservoir onder het worteldoek. 1 struik per bak. In het voorjaar geven we de struik mest, en wat kalk. De oogst dit jaar is verbluffend, beter dan ooit, wel een paar kilo. We hebben een groot dakterras, en de struik staat op een zonnige plek, op het westen. We hebben destijds een kruisbes geplant omdat we het gewoon lekkere vruchten vinden, en omdat het een sterke plant is.

Wat het ook goed doet op ons dakterras:

 • Stokbonen (voor 21 juni “leggen”)
 • Rozen (houden van wind en zon)
 • Allerhande kruiden
 • Bosaardbeien (ooit enkele planten gehad, komen we niet meer vanaf)

Voor een vijg is het vermoedelijk te koud, en een kweepeer is meer iets voor een tuin. De olijf daarentegen heeft dapper vrucht gevormd, nu nog even afwachten. De druivenoogst was vorig jaar heel goed, dit jaar ook nog even afwachten. Welnu, so far voor de kruisbes, op een dakterras in A’dam Centrum.

Paulien, ontzettend bedankt dat je dit verhaal wilde delen. Vanaf nu is er dus geen enkel excuus meer om geen kruisbessen te telen. Ze doen het dus in een gewone tuin maar zelfs op 6 hoog. In het najaar is het weer tijd om ze te planten. Zet ze dus gewoon op je dakterras of op je balkon. Kijk eens in de lijst met kruisbessenrassen zodat je een lekkere kruisbesstruik uit kunt zoeken.

Volg Paulien ook op Twitter.

Reacties

 1. Tina Jansen 13 april 2011 13:48 uur

  Hoi Paulien, door het lezen van jouw verhaal over kruisbessen op 6 hoog ben ik enthousiast geworden en heb net op de Dappermarkt een kruisbes (rood) gekocht.
  Ik woon in de Indische Buurt en prop mijn dak op 1-hoog vol met planten. Ik heb inmiddels in speciebakken het volgende gezet: 2 x een blauwe bes, een rode aalbes en nu komt er een kruisbes bij. Ik heb ook verschillende groenten gezaaid in bakken en heb ook sierplanten staan. Ik heb gelukkig veel zon. Helaas heb ik 2 konijnen op het dak rondrennen die alles lusten dus de bakken bescherm ik met gaas. Maar erg leuk om te doen en dat op het dak in een volksbuurt van Amsterdam.

 2. Okke Amerongen 26 april 2011 21:55 uur

  Ha Tina, Leuk dat de inspiratie toeslaat. Veel succes met de kruisbessen en stuur zeker even een foto van het resultaat!

 3. Ytje Poppinga 10 juni 2011 11:10 uur

  Alweer nieuwe oogst op 6 hoog! Ook weer zeer goed gelukt. Ze worden al zoeter en lekker. Onze teckels, die we (ook) fruit hebben leren eten, vinden ze heerlijk!
  @paulienkleinbog @ytjepoppinga

 4. Okke Amerongen 12 juni 2011 22:06 uur

  Haha, zelfs teckels lusten dus kruisbessen?! Je kunt ook te ver gaan met de promotie van kruisbessen hè 😉

Over deze site

Kruisbes.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kruisbes.nl alles over het doel van deze site.