Pluktuin Très Jolie

21 juli 2010

Theresia en juliette van Pluktuin Très Jolie Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Pluktuin Très Jolie ligt een beetje verscholen, net buiten De Glind, onderdeel van Gemeente Barneveld. Als je het eenmaal gevonden hebt dan voel je meteen dat het klopt. Een klein paradijs tussen de weilanden. Behalve ongelooflijk veel lekkere bessen staan ook overal mooie bloemen zoals rozen en dahlia’s. Op de pluktuin krijg je meteen een hartelijke ontvangst door Theresia en Juliette die druk bezig zijn met oogsten.

Overzicht rode bessen in pluktuin Très JolieTheresia (rechts op de foto) vertelt dat de pluktuin 8 jaar bestaat en dat ze met helemaal niets begonnen zijn. De tuin is 1 hectare groot (2 voetbalvelden!). Het geeft de kracht van deze 2 dames én van de natuur aan dat je er niets van ziet dat de tuin relatief jong is. Overal lachen bessen en bloemen je toe. Ondanks de netten weten ook vogels nog wel een besje te pakken te krijgen. Juliette haalt haar schouders erover op. Dat net moet ik nog repareren.

Marie-José Wissink in Pluktuin Très JolieIk kom natuurlijk voor de kruisbessen. Samen met mijn moeder gaan we vandaag plukken. Ze hebben meerdere soorten. De groene kruisbes is eigenlijk al overrijp en die laten we dus hangen. Er zijn nog 2 hele lekkere rode kruisbessensoorten. De eerste soort heeft een kleine, ronde, wat zuurdere bes. De 2e soort heeft een grotere, ovale bes met een iets langer steeltje. Deze laatste bes plukt makkelijker en is zoeter.

We krijgen meteen een tip. De kruisbessen zijn niet gesnoeid en daarom wat klein. Kortom: als je wat grotere bessen wilt hebben, is het verstandig om het aantal takken wat terug te snoeien. Hiermee krijgen de overgebleven takken meer groeikracht. Je krijgt dan grotere bessen en, niet onbelangrijk, je kunt beter bij de bessen komen! Onze armen zitten na het plukken onder de schrammen. Niet voor niets noemen ze kruisbessen in België stekelbessen!

Rode bessenDe weersverwachting voorspelde ruim 30 graden dus we beginnen vroeg. Ondanks de knalhete dag plukken we 8 kilo kruisbessen! De verleiding is natuurlijk groot en we plukken ook nog witte aalbessen, rode bessen, blauwe bessen. Ook kopen we nog rode bessensaus, lekker op griesmeelpudding! en vlierbloesemsiroop. Tijdens het plukken kun je ook nog wel eens een besje snoepen, ook niet verkeerd 😉

Kraam pluktuin Très JolieEen echte aanrader dus om hier een keer fruit te gaan plukken. Nu de kruisbessen bijna niet meer beschikbaar zijn kun je bij deze pluktuin terecht voor: rode bessen, witte aalbessen, blauwe bessen en over een tijdje zijn er ook weer herfstframbozen.

Na het plukken kun je ook lekker even in de pluktuin zelf zitten, alleen dat is al meer dan de moeite waard!

Meer informatie kun je vinden op de website van Pluktuin Très Jolie.
Andere pluktuinen kun je vinden via het overzicht met pluktuinen op deze site.

Reacties

  1. joke merkens 5 juli 2012 10:28 uur

    hallo, een van jullie is wel eens op onze kwekerij geweest om wat te kopen. nu hebben we een partij blauwe bessen ingekocht die heel mooi zijn.en ik dacht aan jullie. struiken van 60 cm en struiken van 1.50 m. gewone consumenteprijs is € 15 en € 50 maar daar valt met een groter aantal wat te regelen. als jullie belangstelling hebben hoor ik het wel. ik kan evt ook een foto mailen. er hangen heel veel bessen aan.

  2. Okke Amerongen 8 juli 2012 20:26 uur

    Hallo Joke, Ik ben twee jaar geleden op jullie prachtige kwekerij geweest om kruisbessen te plukken. Ik hoop dat je een goede bestemming voor de blauwe bessenstruiken kunt vinden. Helaas heb ik er geen plaats voor.

Over deze site

Kruisbes.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kruisbes.nl alles over het doel van deze site.