Proeftuin in Zomergem in België, bezoek aan open dag 2012

23 juli 2012

Marc Geens Proeftuin Zomergem in België Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Lange tijd wilde ik al naar Proeftuin in Zomergem. Op de site las ik dat ze een enorme collectie kruisbesrassen hebben en dat wilde ik natuurlijk graag eens zien. Op zaterdag 7 juli 2012 was er een open dag. Een mooi excuus om een lekker stuk naar België te rijden met mijn oude BMW-tje. Na een lange rit kon ik zo aansluiten bij een rondleiding door Marc Geens.

In 1992 ging Marc op het stuk grond van ruim een halve hectare wonen waar nu de Proeftuin gevestigd is. Het doel was eenvoudig, hij wilde een leuke tuin met fruit voor de familie maken. Er was ook een lijst met 12(!) kruisbessenrassen die hij wilde hebben om aan te planten. Maar plannen zijn veranderlijk. In het eerste jaar lukte het hem maar om 7 kruisbessen van die lijst te vinden. Maar hij eindigde met ruim 30 andere rassen. Inmiddels staat de teller op 188 kruisbessenrassen… ongelooflijk!

Tijdens de rondleiding stelden veel mensen vragen over het laten groeien van kruisbessen. Marc had voor iedereen advies. Een mevrouw vertelde over haar methode van snoei en vroeg of dat wel goed was. Marc zei: Heeft u een goede oogst met deze methode? Dan is het een goede methode. Een mooi en verhelderend advies. De methode die bij de een werkt, hoeft het bij de ander niet te doen. Ook is het klimaat en de grond overal anders en dat heeft ook weer zijn invloed. Dé methode bestaat dus niet.

Kruisbessenteelt in Proeftuin Zomergem Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Marcs methode is te zien op deze foto. De kruisbessen worden tegen een stok omhoog geleid. Tot op de hoogte waarop je zonder ladder kunt plukken. De kruisbessen worden beschermd tegen de vogels door een fruitkooi. De kruisbessen krijgen voeding door veel compost. Onkruid blijft binnen de perken door bodembedekking met houtsnippers. Na het seizoen snoeit hij de kruisbessentakken terug tot op 20 tot 30 centimeter.

Kruisbessenrassen Proeftuin Zomergem Bekijk een grotere versie van deze afbeelding De officiële naam ‘Proef’tuin riep bij mij nog wat vragen op. Vooral waarom ‘proef’ tussen aanhalingstekens staat? De toelichting van Marc was duidelijk. De tuin in één grote proef of een ras een goede opbrengst heeft en of het ras zonder bestrijdingsmiddelen geteeld kan worden. Daarnaast kun je ook veel soorten kruisbessen proeven. Eigenlijk mocht een handje oogsten niet, maar ja… hoe kun je anders de rijkdom aan soorten laten zien?

Okke Amerongen tussen kruisbessenstruikjes in Proeftuin Zomergem Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Ik ben deze site begonnen omdat ik gek ben van kruisbessen. Dus een van de missies is natuurlijk om de lekkerste kruisbes te ontdekken. Dat is met zo’n hoeveelheid rassen niet te doen. Niet alles is op hetzelfde moment rijp, dus ik heb helaas niet 188 rassen geproefd. De ontdekking van de dag was wel de gele kruisbes. De rassen Risulfa en Apricot Seedling vond ik beide heerlijk! Helaas stonden ze niet meer tussen de struikjes die verkocht werden. Ik ga ze proberen te bestellen bij Proeftuin.

Marc Geens en Okke Amerongen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Tussen de rondleidingen door had Marc ondanks alle drukte nog even tijd voor een kort praatje. Hij wilde ook nog wel even op de foto. Toen ik vertelde dat ik kruisbes.nl had zei hij: aha, mijn opvolger. Dat denk ik niet, want wat is het veel werk om zo’n collectie aan te leggen en te onderhouden! Maar wie weet, ooit? Het was in ieder geval zeer inspirerend om zo’n liefhebber over de kruisbes te horen vertellen. Ik heb weer heel veel geleerd.

Voor wie geïnteresseerd is in kruisbessen en wil beginnen met bijzondere rassen is Proeftuin een echte aanrader. De tuindag is jaarlijks in juli en dan zijn er vele rassen te koop en te proeven. Meer dan je ooit in een tuincentrum zult vinden. Kijk zeker ook eens op de site. Daar staat een schat aan informatie over kruisbessen en hier kun je ook kruisbessen bestellen.

Proeftuin
Bauwerwaan 62
9930 Zomergem
+32 (0)92700073
mail@proeftuin.eu
www.proeftuin.eu

Reacties

 1. Dirkje van Meel 26 juli 2012 09:41 uur

  Wat geweldig , jammer dat ik geen tuin meer heb , maar ik probeer beslist hier een keer naar toe te gaan . Bedankt voor het leuke verslag.
  Dirkje

 2. Okke Amerongen 28 juli 2012 19:15 uur

  Hallo Dirkje, Bedankt voor de complimenten. Erg leuk! Zelfs op een balkon in een pot groeien kruisbessen:-)

 3. Jan Reinders 24 maart 2013 12:03 uur

  Hoi Okke,

  Ik las jouw verslag van jouw bezoek afgelopen juli, omdat ik op zoek was naar de openingstijden en andere gegevens van de Kruisbessen-Proeftuin in Zomergem. Ik ben daar (met mijn vrouw Christien) een trouwe bezoeker van o.a. de Open Dag aldaar.Leuk, dat er meer geïnteresseerden zijn aangaande kruisbessen en kleinfruit. Aardig ook, dat die interesse teruggaat naar uw jeugd, dat is bij mij ook zo.
  Leuk verslag, het sluit aan bij de beleving, die wij er bij hadden/hebben.
  Met name ikzelf ben een liefhebber en (hobby)kweker van kruisbessen en ander kleinfruit. Kruisbessen heb ik inmiddels méér dan 20 soorten (ben alleen even mijn ingesealde lijsten kwijt) en rode, witte, en roze aalbessen, alsook zwarte bessen en kruisingen, zoals jostabes en worchesterbes heb/kweek ik daar bovenop in méér dan 30 soorten.
  In de zomer oogsten, verwerken (sappen, jams) en verkopen we dit kleinfruit.
  Helaas moet ik nog een aantal jaren voor de overheid werken, want anders zou ik het hele kleinfruit-gebeuren hier zeker nog verder gaan uitbreiden.
  Nu ben ik bezig met ook bessen in “snoeren” te gaan opkweken en een “gedeeltelijk nog te vervolmaken” kleinfruittuin permanent te gaan overkappen.
  Het allergrootste probleem, bij het kweken van deze zalige en gezonde delicatessen, zijn hier de vogels.
  Diverse tuinbladen hebben inmiddels een reportage gemaakt afzonderlijk van het kleinfruit-gebeuren hier. Het past hier perfect in ons “Open Tuin-gebeuren” welk mijn vrouw organiseert in combinatie met andere activiteiten van “Huys en Hof” Christien Reinders te Buggenum.

  Vriendelijke groet van een échte liefhebber van kleinfruit,

  Jan Reinders namens,
  “Huys en Hof” Christien Reinders
  Holstraat 19
  6082 BA Buggenum
  0475-591184
  06-52468507
  http://www.christienreinders.nl
  info@christienreinders.nl
  janreinders007@gmail.com

 4. Okke Amerongen 10 april 2013 17:56 uur

  Hallo Jan, Twintig kruisbessenrassen dat is ook al heel wat. Leuk om te lezen waar je mee bezig bent. Als ik de tijd heb kom ik graag een keer in Buggenum kijken. Veel succes met de kweek en met de tuin. Ik hoop op een mooi fruitjaar!

 5. ineke kamphuis 10 april 2013 20:42 uur

  Geweldig zoveel soorten,wist ik echt niet.Op mijn balkon [4hoog] heb ik een plant staan.ik wist ook niet dat [het] zo vroeg ging bloeien.Enfin de kwast dan maar.Ik kom kijken

 6. peter 20 april 2013 12:23 uur

  Hallo allemaal
  Ik heb eigenlijk een vraag, kan een kruisbes plant ook in een grotere pot ??
  Alvast bedankt voor de reactie
  Mvg
  Peter

 7. Okke Amerongen 7 mei 2013 14:16 uur

  Hallo Peter, Een kruisbes kan zeker in een grote pot. Zoals bij alle planten in een pot moet je alleen goed in de gaten houden dat de plant niet droog komt te staan. Veel succes!

Over deze site

Kruisbes.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kruisbes.nl alles over het doel van deze site.