Skillinge kruisbessenshow 2010 in Zweden

23 juni 2010

Skillinge kruisbessenfestival 2010 uit Zweden Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

In 2009 is voor het eerst het ‘Skillinge Krüsbars Festival’ georganiseerd. Geïnspireerd door de Egton Bridge Gooseberry show is hier ook een wedstrijd. Maar liefst 240 kruisbessen werden ingezonden (maximaal 3 per deelnemer). De zwaarste bes in Skillinge was vorig jaar 17,5 gram. Een flink gat dus met het wereldrecord in 2009 van 62 gram. De organisatie verzekerde mij dat ze dit jaar voor een verbetering van het Zweedse record gaan.

Tijden het Skillinge kruisbessen festival is er een wedstrijd voor de zwaarste kruisbes in 4 categoriën:

  • wit
  • groen
  • geel
  • rood

Ook de mooiste bes wint een prijs. Denk hierbij vooral niet aan kwekers die kunnen stoppen met werken. De hoofdprijs is eeuwige roem in Skillinge en omstreken én een lintje. De Zweden houden het dus bescheiden.

Naast de grootste bes is er ook een culinaire wedstrijd. vorig jaar zijn er maar liefst 50 verschillende recepten met kruisbessen ingediend. De winnaar van 2009 won met een recept voor haring met kruisbessensaus. Er staat al een recept op deze site voor gebakken haring met kruisbessensaus maar ik probeer dit prijswinnende recept natuurlijk te achterhalen voor deze site.

Organisator Berit Åkesson heeft beloofd dat ze nog wat andere lekkere recepten zal achterhalen en vertalen. Gelukkig maar want het Zweeds valt me niet mee 😉 Bij die andere 50 inzendingen zitten vast een paar lekkere recepten voor deze site. Wie weet dus binnenkort meer Zweedse kruisbes recepten op deze site.

Berit vertelde verder nog dat de poster ontworpen is door de bekende Zweedse kunstenaar Madeleine Pyk. Nooit van gehoord natuurlijk maar het is zeker een leuke poster.

Hier vind je meer informatie over het Skillinge Krüsbars Festival. Het festival is op 1 augustus en is gezellig voor de hele familie! Mocht je op vakantie in Zweden zijn ga dan zeker even langs. Een Zweeds correspondent is er nog niet voor kruisbes.nl maar het zou wél leuk zijn! Laat het dus zeker weten als je kans ziet om erheen te gaan.

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk

Over deze site

Kruisbes.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kruisbes.nl alles over het doel van deze site.