Wereldrecord kruisbes misschien niet erkend

16 september 2009

Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Door gebruik van een obscuur gewichtseenheid is het wereldrecord voor de zwaarste Kruisbes misschien niet geldig. Bryan probeert het record af te pakken van een professionele kweker maar de maat die gebruikelijk is in het district waar hij woont moet nog erkend worden door Guiness World Records.

Wiskundigen hebben inmiddels uitgerekend dat Bryan Nellist het record gebroken heeft. Kruisbessen kwekers in het Noord Westen van Engeland gebruiken het systeem van Pennyweights en Grains. Een Pennyweight staat gelijk aan 1.55 gram.

Kwekers uit de Yorkshire regio, de regio van Bryan, zijn lang geleden overgestapt naar het systeem met Drams en Grains. Waarbij een Dram gelijk staat aan 1.77 gram. Pennyweights werd in vroeger tijden gebruikt voor het wegen van waardevolle edelmetalen. Dit systeem is al 250 jaar in gebruik om kruisbessen te wegen tijdens wedstrijden.

Rekensommen wijzen uit de Bryan Nellist met zijn gewicht van 34 dram en 28 grain het record uit 1993 van Mr Archer gebroken heeft met slechts 3 grains. Bryan Nellist heeft nog wel een creatief voorstel: A grow off, to decide matters once and for all.

Kelvin Archer met vorige wereldrecord kruisbesMr. Archer is niet van plan om zijn record op te geven tot een officiƫle erkenning van het Guinness World Records. Een woordvoerder van Guinness World Records heeft aangegeven dat Bryan een aanvraag heeft ingediend voor de erkenning van zijn record. Het lot van Bryan is nu in handen van Guinness World Records.

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk

Over deze site

Kruisbes.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kruisbes.nl alles over het doel van deze site.