Amandel kruisbestaartjes

Amandel kruisbessentaartjes Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
15 minuten
Aantal personen:
6

Ingrediënten

 • bakje kruisbessen van 250 gram
 • 85 gram amandelmeel (van witte amandelen)
 • 5 gram maizena
 • 1 ei
 • 85 gram poedersuiker
 • 1 eetlepel ricotta
 • 85 gram amandelspijs (ook te vervangen door roomboter)

Deze kleine taartjes vormen een heerlijk nagerecht maar zijn ook gewoon lekker bij de thee of met een lekker glas witte wijn. Zachte amandelen met ricotta vormen een ideale combinatie met de fris zure kruisbes. Als het er dan ook nog eens zo lekker uit ziet kan niemand deze taartjes weerstaan!

Warm de oven voor op 175 °C. Verkruimel de amandelspijs met de hand. Meng in een kom de verkruimelde amandelspijs, maizena, suiker en het amandelmeel. Voeg de eetlepel ricotta en het ei toe en roer het geheel door. Meng nu voorzichtig de kruisbessen erdoor.

Doe het mengsel in 6 kleine flexibele bakvormpjes. Het handigste zijn van die blauwe siliconen vormpjes. Als je die niet hebt kan het ook in muffinvormpjes. Vet de vormpjes van te voren dan wel goed in, anders krijg je de taartjes er niet mooi uit.

Bak het geheel in 15 minuten en haal de vormpjes daarna uit de oven. Laat ze 5 minuten afkoelen en bestrooi ze mooi met poedersuiker.

Tips:

Maismeel (Maizena) kan goed vervangen worden door aardappelmeel. Het effect is hetzelde maar aardappelmeel heeft minder smaak. In dit geval is dat een voordeel 😉
Amandelmeel is in ieder geval verkrijgbaar bij Turkse en Marokkaanse winkels. In die keukens gebruiken ze het heel veel in lekker gebak (met bijvoorbeeld sinaasappel)!
Deze taartjes zijn ook lekker met andere bessen te maken zoals bosbessen of rode bessen.

Dit recept en de mooie foto is afkomstig van Nanou een Franse dame die in Denemarken woont.

Reacties

 1. marrije 29 juli 2010 11:09 uur

  Ik heb deze taartjes gisteren gemaakt, maar niet met kruisbes (haha). Ik had niet zo veel tijd, en dus werden het gewoon nectarines van de Albert Heijn. En bak-amandeltjes van Dokter Oetker, die we zelf gemalen hebben in de magimix. Ook heel lekker, al blijf je dan wel de kleine stukjes bruine schil zien, waardoor de taartjes een beetje een onooglijk, Brinta-achtig uiterlijk krijgen 🙂

  Tip van Geert: zet er bij dat je je de amandelspijs even moet verkruimelen met de hand voor je het in de kom doet. Hij had grote moeite bij het mengen om van de grote klont amandelspijs handzame stukjes te maken.

  Tip van mij: ik wist niet wat een soeplepel was (dacht eerst zo’n grote soep-opscheplepel) en was te lui om het op te zoeken. Een soeplepel is uiteindelijk bij het koken gewoon een eetlepel, blijkt (zie bijv. http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1076/). Nu heb ik iets te natte taartjes, omdat ik wel twee/drie/doe maar wat eetlepels ricotta heb gebruikt 🙂

  De taartjes zijn overigens wel erg lekker geworden, goedgekeurd door de familie en de collega’s!

 2. Okke Amerongen 29 juli 2010 15:51 uur

  Ha Marrije & Geert, Bedankt voor de tips. Ik heb het net aangepast. Gelukkig dat de taartjes wel lekker zijn!