Beiers met eiers, kruisbessenmoes met eiwitschuim

Beiers met eiers, kruisbessenmoes met eiwitschuim Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 1 reactie

Voorbereidingstijd:
5 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediƫnten

  • 300 gram kruisbessen
  • 2 verse eieren
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 60 gram suiker

Via culinair journalist Puck van Kerkhoven kreeg ik dit lekkere recept. Beiers (kruisbessen) met eiers (eieren) is een typisch Zeeuws recept. Puck heeft onder andere het leuke Grote kliekjesboek geschreven. Een echte aanrader net als dit recept van haar hand. De lekkere fris zure moes heeft een mooi contrast met het witte eierschuim. Dit recept ziet er ook lekker feestelijk uit. Succes gegarandeerd!

Verwijder steeltjes en puntjes, was bessen. Kook ze in ca. 10 min in een bodempje water tot moes. Splits eieren, roer dooiers glad met suiker. Neem moes van het vuur. Zeef hem als je niet van velletjes houdt. Ik vind ze juist wel lekker en laat ze erin. Laat 5 minuten afkoelen en roer dan het suikermengels erdoor. Stort in een ondiep ovenschaaltje, laat koud worden in de koelkast.

Wrijf mengkom en garde in met citroensap, klop eiwitten zeer stijf. Meng steeds een beetje suiker erdoor. Dit kan ook zeer goed gebeuren in een keukenmachine want met de hand eiwitschuim kloppen is veel werk. Dek de moes af met geklopt eiwit. Trek mooie puntjes met de bolle kant van een lepel. Zet kort (4 Ć  5 min) onder een hete grill tot het eiwit lichtbruin kleurt. De moes moet koud blijven. Schep aan tafel in bakjes.

Tips:

Dit recept is geschikt voor 4 personen.
Eiwit kloppen teveel gedoe? Kruisbessenmoes is ook heerlijk met vanillevla.

Meer informatie over Puck van Kerkhoven tref je aan op haar site.
Lees ook even haar ode aan de kruisbes. Puck, heel erg bedankt voor dit lekkere recept!

Reacties

  1. Jacob 8 september 2013 16:40 uur

    Wat geweldig leuk om dit recept te vinden. Mijn moeder maakte het vroeger, ze noemde het eiers beiers, en ik herinner me het als een van haar lekkerste desserts.