Crostata van kruisbessenjam

Crostata met kruisbessenjam Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
20 minuten
Aantal personen:
6

Ingrediënten:

  • flinke pot kruisbessenjam
  • 125 gram boter
  • 250 gram bloem
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • 2 eierdooiers
  • 2-4 eetlepels water of melk
  • 1 eiwit

Crostata is een eenvoudige taart uit Italië. Er zijn veel verschillende varianten maar de meest bekende zijn die met vla bedekt met vruchten én die met jam. Dit recept is voor de eenvoudige crostata met vruchtenjam. Laat je hierdoor zeker niet weerhouden. Deze crostata kan de concurrentie aan met iedere Hollandse vlaai.

Snijd de boter met 2 messen door de bloem tot het mengsel op fijne broodkruimels lijkt. Roer de basterdsuiker erdoor en voeg de eierdooiers (bewaar het eiwit) en voldoende water of melk toe toe er een zacht deeg ontstaat. Kneed het deeg heel even door, wikkel het in plastic huishoudfolie en leg het 1 uur in de koelkast.

Crostata bodem Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif een werkblad met bloem. Rol het deeg uit en bekleed een ondiepe bakvorm met een doorsnede van 32 cm. Snijd de randen eraf en prik de bodem overal in met een vork. Zo kan de lucht onder het deeg ontsnappen tijdens het bakken. Bak de taartbodem 10 minuten in de oven. Haal de vorm uit de oven. Bestrijk het deeg nu met eiwit om te voorkomen dat het deeg later zacht wordt. Bak de bodem nog eens 5 tot 10 minuten en laat de bodem volledig afkoelen.

Vul de deegbodem nu met kruisbessenjam. Het ziet er het mooiste uit als dit kruisbessenjam is met hele kruisbessen erin maar met een gladde jam is het ook lekker.

Dit recept komt uit heb beste Italiaanse kookboek dat ik ken: De Italiaanse keuken van Claudia Roden. Het is niet zo’n mooi koffietafelboek want er zitten nauwelijks plaatjes in. Ik kook er vaak uit en het is altijd heerlijk. Bij De Slegte is het nog verkrijgbaar: blind kopen!

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk