Gegrilde makreel met kruisbessensaus

Gegrilde makreel met kruisbessensaus Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 3 reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediƫnten

  • 15 gram boter
  • 250 gram kruisbessen (schoongemaakt)
  • 4 makrelen van 350 gram, schoongemaakt en kop verwijderd
  • citroen, naar smaak
  • 1 ei, geklopt

In de Engelse en Noord Franse keuken heeft de kruisbes van oudsher de associatie met wat vetter vlees. De Engelse naam voor kruisbes is gooseberry; ganzenbes. De Franse naam voor kruisbessen is groseille a maquereau; makreelbes. In Nederland kennen we vooral zoete bereidingen van de kruisbes. Dat maakt dit recept, voor ons, des te verrassender!

Verwarm de oven voor op 220 graden. Smelt de boter in een sauspan en voeg de kruisbessen toe. Doe de deksel op de pan en stoof de kruisbessen op laag vuur gaar. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.

Schoongemaakte makrelen, klaar om te grillen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Snijd de makrelen helemaal open. Was de vissen goed schoon. Druk ze me de open zijde op een plank helemaal plat. Gebruik hiervoor wel wat druk! De graat komt zo los. Draai de vis om en verwijder de graten. Gebruik een pincet om echt alle graten te verwijderen. Besprenkel de vis met peper en zout en citroensap. Grill de vis in 15-20 minuten, afhankelijk van het formaat. Start met het vel naar onderen en draag halverwege de vis voorzichtig om. Het vel wordt als laatste bruin. Als dit te lang duurt zet de oven dan nog even op de grill stand.

Pureer de kruisbessen en druk ze met de bolle kant van een pollepel door een zeef. Doe de puree in een schone pan en roer het ei erdoor. Warm de saus onder goed roeren weer op.

Serveer de makreel op warme borden met een paar lepels saus. Bij deze makreel serveerde ik verder krieltjes met een klontje boter en gehakte peterselie. Eet smakelijk!

Reacties

  1. ria 4 juli 2011 21:59 uur

    ziet wel lekker uit.mijn vraag is waar kan je de kruisbessen kopen.zie zoveel recepten over kruisbessen cake /taart hoop van u een mail te mogen ontvangen ,
    met vriendelijke gr

  2. Okke Amerongen 4 juli 2011 22:03 uur

    Hallo Ria, Mooi dat de recepten uitnodigen tot het koken van iets lekkers met kruisbessen. Ze zijn te koop in biologische winkels of ze zijn te plukken in een pluktuin. Op deze pagina staan een aantal adressen en ik hoop dat er een bij je in de buurt is: http://www.kruisbes.nl/te-koop/

  3. Peter de Goede 26 juli 2013 10:42 uur

    Ik gebruikte de kruisbessen uit de tuin, dit jaar een zeer overvloedige oogst.
    Een heel smakelijke variant op de kruisbessensaus; na het zeven voeg je azijn, suiker en kaneel toe naar smaak. (geen boter en ei dus)