Gekarameliseerde kruisbessen met sabayon
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
1 reactie
- Voorbereidingstijd:
- 15 minuten
- Kooktijd:
- 30 minuten
- Aantal personen:
- 4
Ingrediënten:
- klontje boter
- 4 bakjes kruisbessen à 150g
- 2 volle eetlepels kristalsuiker of rietsuiker
- 3 grote eidooiers
- 75 g fijne kristalsuiker
- 1 dl zoete witte wijn of calvados
- 1½ dl slagroom, halfstijfgeklopt
Van Caroline Brouwer ontving ik dit mooie recept. Caroline mailde dat ze nog niet vaak kruisbessen gegeten had maar graag de uitdaging aan wilde gaan. Dat het goed gelukt is blijkt wel uit de mooie foto's van haar man Johan! De rode kruisbessen kleuren prachtig bij de gele sabayon.
Het verhaal van Caroline: Eerlijk gezegd, heb ik niet vaak kruisbessen gegeten in mijn leven en kan mij de smaak ook niet herinneren. De uitdaging vond ik wel leuk en een recept was snel gevonden. De Engelsen schijnen nogal gek te zijn op kruisbessen.
Eerst maar eens kruisbessen besteld bij mijn groenteboer en vandaag aan de slag gegaan met mijn recept. De kruisbessen op zich smaakten zoet/zuur en de schil vond ik een beetje hard. De sabayon heb ik gemaakt met calvados en ik heb het gerecht niet onder de grill gezet, maar ik heb de crème brûlée brander gebruikt. Wij vonden het een héérlijk dessert. Je kunt dit gerecht natuurlijk ook met ander fruit maken, bv met perziken, nectarines of abrikozen.
Bereiding:
Smelt het klontje boter in een wok en voeg de suiker en kruisbessen toe. Doe er een eetlepel water bij en laat een paar minuten koken tot de kruisbessen zacht zijn, maar nog wel heel zijn. Schep de kruisbessen uit de pan en laat ze uitlekken, vang het sap op en laat het tot een zoete siroop inkoken.
Klop voor de sabayon de eidooiers, de witte wijn of calvados en de suiker in een kom door elkaar. Zet hem op een pan kokend water en blijf kloppen tot het mengsel dik en romig is en het volume vier keer zo groot is geworden. Dat gaat het makkelijkst met een elektrische handmixer. Neem de kom van de pan en blijf kloppen tot de sabayon koud is. Spatel de slagroom erdoor. Schep de kruisbessen in een schaal of in eenpersoons schaaltjes en verdeel er de romige sabayon over.
Laat ze onder de voorverwarmde grill goudbruin kleuren. Bedruppel het gerecht met de achtergehouden siroop. Het kan het best worden geserveerd als de kruisbessen nog warm zijn. Eet smakelijk!
Bron: ‘Smaken van de seizoenen’, voorjaar en zomer van Gary Rhodes.
Dit recept werd eerder door Caroline Brouwer gepubliceerd op haar mooie weblog. Het staat bomvol met nog veel meer lekkere recepten én de mooie foto’s van haar man Johan.
Caroline, heel erg bedankt voor je hulp bij de kruisbessenpromotie!
Reacties
Over deze site
Kruisbes.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kruisbes.nl alles over het doel van deze site.
Caroline Brouwer 15 oktober 2010 11:54 uur
Wat leuk dat je mijn recept geplaatst hebt! Het was een erg lekker recept en nogmaals hartelijk dank voor het heerlijke potje kruisbessenjam.
groetjes, Caroline