Gember kruisbessenfool

gember kruisbessenfool Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Voorbereidingstijd:
5 minuten
Kooktijd:
25 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

  • 1 pond verse kruisbessen
  • 250 milliliter slagroom
  • 5 eetlepels suiker
  • 5 eetlepels gember likeur of siroop
  • 1 theelepel vanille extract of vanillesuiker
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
  • 1 eetlepel (ongeveer 16 blaadjes) mint

Een fool is een typisch Engels gerecht. Engelsen hebben het echt in alle soorten: frambozen, mango, sinaasappel, bosbessen en... natuurlijk kruisbessen. Een fool is een heerlijk zomers koud nagerecht, maar het is ook heel lekker om tussendoor te eten. Je kunt het goed voorbereiden. Ideaal om lekker buiten op te eten dus!

Was de kruisbessen in een vergiet. Verwijder steeltjes en kroontjes. Meng de kruisbessen met 2 eetlepels suiker in een kom. Prak de kruisbessen licht met een houten lepel zodat de bessen allemaal gebarsten zijn en het sap eruit loopt. Meng er nu de gemberlikeur doorheen en laat het geheel een half uur op kamertemperatuur staan.

Meng de slagroom, 3 eetlepels suiker, vanille extract of vanillesuiker en de geraspte sinaasappelschil in een kom. Klop de slagroom met een mixer of keukenmachine stijf. Pas op met een keukenmachines. Vaak gaan ze zo hard tekeer dat je slagroom heel snel te stijf is. De slagroom is dan niet meer geschikt voor dit romige gerecht! Het doel is een romige maar niet harde slagroom. Snijd de mintblaadjes zeer fijn en roer het door het kruisbessenmengsel.

Meng de helft van de kruisbessen door de slagroom. Maak in kleine bakjes of kommetjes een laagje om en om met de slagroom en het kruisbessenmengsel. Eindig met slagroom bovenop. Zo blijft het een verrassing wat eronder zit. Ook mooi: maak in doorzichtige kleine glazen laag voor laag een kruisbessenfool. De witte slagroom en de groene kruisbessen liggen mooi op elkaar in het doorzichtige glas. Kies zelf maar wat bij je past. Laat de kruisbessenfool minimaal 2 uur in de koelkast opstijven. Eet smakelijk!

Tips:

Gemberlikeur is verkrijgbaar bij de betere slijter.
Gembersiroop is verkrijgbaar bij iedere toko. Ook kun je bij de supermarkt een potje stemgember op siroop kopen en die siroop hiervoor gebruiken.

Deze foto is gemaakt door whatsthatpicture

Reacties

  1. sarah 9 juli 2010 12:31 uur

    ik heb samen met mijn moeder kilo’s en kilo’s kruisbessen. vandaag ongeveer 2 1/2 kilo geplukt, en dat ik nog geen vijfde! heerlijk! maar wat te doen?
    dit recept is heerlijk, maar als je wat op je lijn wilt letten, kan 250 ml slagroom wat teveel zijn. daarom is het heerlijk om de helft van de slagroom te vervangen met bijvoorbeeld citroenkwark (en bijv. de sinasappelschil met limoenschil), lekker fris en minder zwaar!! wel moet je op letten dat je de kwark pas als laatste toevoegd en voorzichtig omschept, zodat hij niet te dun word.

  2. Okke Amerongen 10 juli 2010 18:14 uur

    Ha Sarah, goede suggestie. Het is inderdaad veel slagroom, heel lekker maar je suggestie lijkt me goed bruikbaar. Ik ben wel jaloers op die kilo’s kruisbessen! Ik kom je er graag vanaf helpen 😉 Je kunt kruisbessen goed invriezen om ze later te verwerken. Als ze dan ontdooien zijn ze iets minder mooi maar als je ze verwerkt in gerechten maakt dat niet uit. De smaak blijft hetzelfde: super lekker!
    Op deze site staan recepten voor kruisbessenjam, kruisbessengelei en kruisbessencompôte. Dat is allemaal goed te bewaren en zo geniet je nog het hele jaar van kruisbessen. Handig als je meer dan 10 kilo kruisbessen hebt!