Granita van kruisbes met munt

granita van kruisbes met munt Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Voorbereidingstijd:
5 minuten
Kooktijd:
25 minuten
Aantal personen:
6

Ingredi├źnten:

  • 300 gram witte basterd suiker
  • 1 kilo kruisbessen
  • 4-5 takjes munt

Op een heerlijk zomerse dag wil je maar 1 ding: IJS! Met deze granita maak je snel een frisse dorstlesser van kruisbessen met munt. Dit recept kan je goed voorbereiden zodat je altijd een lekkere voorraad in huis hebt. Het fris zure van de kruisbes met wat pit van de munt: heerlijk!

Verwijder de steeltjes en kroontjes van de kruisbes. Doe de kruisbessen in een ondiepe brede pan met de suiker, munt en genoeg water dat ze net aan onder staan. Stoof het geheel totdat de kruisbessen zo zacht zijn dat je ze met een houten lepel fijn kunt drukken tegen de rand van de pan.

Passeer het mengsel door een fijne zeef of door een passe vite (mooi woord voor groentemolen). Proef of het geheel zoet genoeg is. Let op: tijdens het invriezen wordt de smaak minder zoet. Maak het geheel dus liever iets zoeter dan je normaal zou doen.

Giet het mengsel in een plastic bak met een afsluitbare deksel. Vries het gedeelte tot het stevig is. Wil je dezelfde dag deze granita eten? Roer dan tijdens het invriezen regelmatig even met een vork door het mengsel. Het geheel is dan snel bevroren en meteen op te dienen.

Als het geheel ingevroren is laat het dan eerst een beetje ontdooien. Rasp van het blok met een vierkanten of gewone keukenrasp het ijsschaafsel. Als je geen rasp hebt kan het ook met een vork. Dien meteen op en geniet ervan!

Tip:

Dit recept kun je uitstekend maken van bevroren kruisbessen. Handig wanneer je een voorraad aanlegt in de vriezer.
Door rode of paarse kruisbessen te gebruiken krijg je een mooi rode of paarse granita.

Deze mooie foto is gemaakt door: http://www.flickr.com/photos/baristaj9/

Reacties

  1. Tim 10 juli 2010 15:19 uur

    Helaas kon ik deze vandaag niet proberen Okke. Te warm voor de markt. Wel geïnspireerd geraakt en gevarieerd op je granita. http://bit.ly/a2PzkB Cheers!

  2. Okke Amerongen 10 juli 2010 18:16 uur

    Ziet er heerlijk uit Tim! Proost!!