Kruisbessen kwarktaart

Kruisbessen kwarktaart Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 8 reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
45 minuten
Aantal personen:
8

Ingredienten:

  • 250 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 1 ei
  • 2 eetlepels suiker
  • snufje zout
  • 250 gram volle kwark
  • 2 eidooiers / 2 eiwitten
  • 1 eetlepel suiker (+ extra suiker bij zuurdere kruisbessen)
  • 1 eetlepel bloem
  • 500 gram kruisbessen

Uit het boek Taart uit eigen tuin van Peter Bauwens maakte ik deze kruisbessenkwarktaart. Je bakt eerst de bodem even blind en voegt daarna de vulling toe. Super makkelijk dus, én lekker!

Kneed een soepel deeg van bloem, boter, ei, 2 lepels suiker en een snufje zout. Laat het een half uur koelen in de koelkast. Rol het deeg uit met een deegroller en bekleed een springvorm. Bak het deeg 10 minuten voor op 150 graden (blind bakken).

Meng ondertussen kwark, 2 eidooiers, 1 eetlepel suiker (of wat meer bij zuurdere bessen) en 1 eetlepel bloem. Klop 2 eiwitten stijf en meng ze voorzichtig door het kwarkmengsel. Was de kruisbessen en verwijder steeltjes en kroontjes. Bedek de bodem van de springvorm met kruisbessen. Giet het kwarkmengsel erover. Bak de taart ten minste 45 minuten tot de taart een licht kleurtje krijgt. Laat goed afkoelen en eet smakelijk!

Bron: Taart uit eigen tuin van Peter Bauwens (link naar Bol.com). Dit boek staat vol met lekkere taarten met groente en fruit die je lekker in eigen tuin kunt telen.

Reacties

  1. Francijna 4 juli 2011 14:22 uur

    Hij staat in de oven, later hoor je of ie gelukt is. Ik heb hem met rode kruisbessen gemaakt. Begint trouwens wel lekker te ruiken hier.

    Groetjes Francijna.

  2. Norbert 6 juli 2012 00:41 uur

    Uitstekende taart, maar de suiker is aan de karige kant. Zeker voor de vulling. Kan natuurlijk afhankelijk zijn van de zoetheid van de kruisbes.

  3. Okke Amerongen 8 juli 2012 20:29 uur

    Hallo Norbert, Een lepel suiker is inderdaad niet veel. Toen ik de taart maakte had ik zeer rijpe kruisbessen. Als de bessen nog frisgroen smaken is het inderdaad goed om iets meer suiker toe te voegen aan de vulling. Ik pas het bij de ingrediënten aan. Bedankt voor de reactie.

  4. Corinne 14 juli 2012 20:55 uur

    Voor het eerst met kruisbessen gekookt! De jam staat nu in twee enorme potten, op de kop, af te koelen. Enorm lekkere jam geworden trouwens. Wel meer suiker dan recept aangaf gebruikt en een beetje citroensap.
    En heb nu deze taart in de oven staan. Heb er wel (weer) veel meer suiker bij gedaan, niet in lepels gerekend maar in grammen, want mijn bessen waren enorm zuur, plus de zure kwark… Maar twijfel er niet aan dat het heerlijk wordt.
    Bedankt voor de recepten!

  5. Okke Amerongen 16 juli 2012 22:32 uur

    Hallo Corinne, De lekkerste jam maak je eigenlijk van net te zure kruisbessen. Voor taart kun je ze eigenlijk beter nog iets langer laten hangen zodat ze lekker zoet zijn. Dan proef je gewoon even en als ze nog erg zuur zijn laat je ze gewoon nog even wat langer hangen. Tip voor volgend jaar misschien?

  6. Corinne 17 juli 2012 01:02 uur

    Hoi Okke,
    de taart is helemaal opgegaan hoor!
    Was beetje zuur maar lekker fris van smaak. En tsja, ik had geen idee wanneer de bessen geplukt moesten worden, en wilde ook niet dat alles naar de beestjes ging:D
    Goeie tip trouwens dat de bessen ingevroren kunnen worden, wil niet iedereen doodgooien met de kruisbes, beter om op te bouwen dacht ik zo.
    Misschien nog een tip voor dit recept: hoe groot moet het bakblik zijn? Want mijn blik was te groot, dus de bodem kwam niet echt super hoog, waardoor er weer minder kwark op kon.
    En de jam is inmiddels iets dikker geworden (meer dikke saus dan jam) maar smaakt heerlijk! bedankt

  7. Okke Amerongen 19 juli 2012 07:05 uur

    Hallo Corrinne, Inderdaad, het is beter om niet iedereen dood te gooien met kruisbessen 😉 Mijn springvorm was 26 centimeter. Mooi dat je nu in ieder geval saus hebt. Lekker over vla en ijs!

  8. Lieke 21 juli 2013 00:29 uur

    Er is ook lekkere vlaai van te maken( ik kom uit limburg )
    Zoek in google naar linze vlaai maken even voor de duidelijkheid ( geen linzen dat zijn peulvruchten ) Linze deeg is een wat zoeter deeg dat goed combineert met de ietwat zure kruisbes
    Succes ermee Gr, Lieke