Om een tasey van stekelbesyen te backen

Tasey van stekelbesyen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Voorbereidingstijd:
5 minuten
Kooktijd:
20 minuten
Aantal personen:
6

Ingrediƫnten

  • 300-500 gram kruisbessen
  • 7-9 eieren
  • jenever
  • rozenwater
  • suiker
  • kaneel

Via overbuurvrouw Dafne Jansen kreeg ik het historische recept; Om een tasey van stekelbesyen te backen. Dafne werkt voor de Utrechtse Universiteits Bibliotheek. Ze heeft toegang tot allerlei bijzondere informatie, waaronder historische recepten. Zo kom je dus te weten dat ze vroeger blijkbaar zoete omelet met kruisbessen maakten.

Neempt versche boter ende smeltse in een panne. Doet er dan soo vele stekelbesyen in datse bycans twee vyngeren hooch liggen ende laetse met de boter een weynich sieden totdatse maer recht hen coleur verloren hebben. Clopt dan wel cleyn 7, 8 ofte 9 eyeren met wat gengeber ende wat roosewaters. Gietet tsamen over de besyen ende latet so over een coolvyer backen dat niet en brande. Als de tasey genoech gebacken is, so laetse properlick uut de panne in de schotel rijsen datse niet en breke. Dan stroyt er suycker ende caneel op ende dientse.

Dit historische recept is afkomstig uit: Cocboeck van Karel Baten. In 1593 verscheen het boek Eenen seer schoonen ende excellenten Cocboeck. Het boek verscheen onder de naam Carolus Battus. In die tijd was het blijkbaar mode om namen naar het Latijn te vertalen. Een beetje zoals wij dat tegenwoordig met het Engels doen: De managing director van Kruisbes.nl wenst u een smakelijke maaltijd.

Tips

Bovenstaand recept is een stuk lekkerder als je flink wat kaneel en suiker door, in plaats van over het eimengsel doet.
Om deze grote omelet heel uit de pan te krijgen, is het belangrijk om een pan met antiaanbaklaag te gebruiken. Voor de eerste versie van dit gerecht heb ik een hele goede koekenpan gebruikt maar toch kreeg ik het tasey er niet in zijn geheel uit (zie foto).
Dit recept kun je ook prima in een ovenschaal maken. De schaal dien je op en met een lepel kun je voor iedereen een stuk opdienen. Zo voorkom je problemen tijdens het uit de pan proberen te krijgen van het tasey.

Meer weten over Dafne? Volg Dafne Jansen op Twitter.

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk