Rode kruisbessenkruimeltaart

Rode kruisbessenkruimeltaart Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 7 reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
50 minuten
Aantal personen:
8
  • 500 g rode kruisbessen
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g gemalen amandelen
  • 250 g koude roomboter
  • 175 g rietsuiker
  • geraspte schil van 1 sinaasapel
  • 1 tl oranjebloesemwater
  • 2 el bloem
  • 50 g amandelschaafsel

Van Raya Lichansky ontving ik dit lekkere recept. Ondanks dat Raya haar rode kruisbessen aan de muizen verloor heeft ze zich niet laten kennen. Het recept is een lekkere fris zoete taart. Zo'n taart waar je ook wel twee stukken van lust. Raya heeft er bovendien een leuk verhaal bij.

Het verhaal van Raya: een vakantie in de Noord-Ardèche, ruim 20 jaar geleden, waar we een geweldig, maar, na aankomst nogal verwaarloosd huis bleken te hebben gehuurd, diep in een dicht beboste vallei in de buurt van Lamastre.

In de bloembakken rondom het terras waren de geraniums verdord, maar de moestuin (waarover de verhuurder niets had gezegd) had zich niet laten kennen: ik trof er, te midden van hoog opgeschoten wilde bloemen en planten, een overvloed aan rijpe zwarte- en aalbessen en frambozen, en tegen de bosrand heel veel rode kruisbessen.

Toen we de (donker eikenhouten) keuken na een flinke poetsbeurt schoon en ‘in working order’ hadden, en uitgevonden hadden dat we de strijd tegen de hazelmuizen alleen zouden kunnen winnen als we alle eetbare zaken in potten, blikken en andere afsluitbare waar bewaarden, kon er worden gekookt en gebakken. De in de ochtendkoelte geplukte kruisbessen lieten we achter op de aanrecht terwijl wij boodschappen gingen doen. Maar wie verwacht nou dat hazelmuizen ook kruisbessen lusten: het aanrecht was bedekt met een kleverig-ingedroogde plak kruisbessenmoes en lag bezaaid met schilletjes! Die avond aten we ander fruit uit onze huurmoestuin…

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190º (hetelucht 170º) Was de kruisbessen, verwijder bloemrestjes en steeltjes, droog de vruchtjes op een theedoek.

Maak met de keukenmachine een kruimeldeeg van meel, gemalen amandelen, boter, oranjebloesemwater, sinaasappelrasp en 125 g van de rietsuiker. Druk 2/3 van het deeg uit in een springvorm van 26 cm diameter, druk het deeg ca. 3 cm tegen de rand omhoog – bodem noch rand behoeven heel dik te zijn.

Strooi de bloem en 3 el suiker op de bodem en meng met je vingertoppen door elkaar. Verdeel de kruisbessen op de bodem, bestrooi ze met de rest van de suiker. Werk het amandelschaafsel door het achtergehouden deeg, en leg dit mengsel in vlokjes op de kruisbessen. Bak de taart in een klein uurtje krokant.

Tips:

Het laagje van bloem met suiker leerde ik in mijn prille kookdagen uit een Zwitserse krant, en sindsdien pas ik het toe in alle taarten waarbij verse vruchten worden meegebakken. Het sap dat uit de vruchten komt wordt op natuurlijke wijze gebonden, en de bodem blijft krokant.
Ook handig voor een krokante bodem: bak de taart op de bakplaat die vanaf het voorverwarmen in de oven ligt.

Meer weten over Raya? Volg Raya Lichansky op Twitter.

Reacties

  1. Lucy 29 juni 2011 14:21 uur

    De kruisbessenkruimeltaart heb ik gisteren gebakken en smaakte voortreffelijk! De combinatie was Gied: het zoet van de rietsuiker en het friszure van de kruisbessen. Helemaal top. Met vers geklopte slagroom. Mmm. Een echte aanrader!

  2. Margriet Agricola 29 juni 2011 16:45 uur

    Ik heb hem toevallig ook gisteren gebakken en hij is inderdaad ontzettend lekker.
    Had geen oranjebloesemwater, in plaats daarvan wat amaretto gebruikt. Verder wat minder suiker: 125 ipv 175 gram – dat gaat net met die zure bessen. Ook een mespunt zou door het deeg gedaan. Vind ik altijd erg lekker in de combinatie met boter.
    Bedankt voor het heerlijke recept. Het wordt één van mijn juni-favorieten!

  3. Okke Amerongen 29 juni 2011 20:07 uur

    Mooi dat het goed gelukt is Margriet. Een juni favoriet, klinkt goed!

  4. An 26 juni 2012 19:38 uur

    geen eitje in het deeg ik ga het eens proberen dit recept

  5. Anne-Marie 27 juli 2013 21:09 uur

    Lekker maar naar mijn smaak is de balans tussen korst en vulling wel een beetje zoek. Omdat er zoveel deeg is, wordt het ook een hele machtige taart. Je zou dan eigenlijk hele kleine stukjes willen snijden maar dan stort ie een beetje in. Eigenlijk meer een crumble en dus een toetje, dan een taart. Ik maak de taart volgende week met een derde minder deeg. Miischien bindt een beetje custardpoeder het vocht uit de kruisbes nog wel net wat beter dan het bloem/suikermengsel. Ook het proberen waard.

  6. Françoise van den Broek 29 juli 2013 14:33 uur

    Wij hebben ook heel veel rode kruisbessen en ik heb al veel jam gemaakt. Het recept voor de kruimeltaart klinkt heerlijk. Volgens mij moet het ook lukken met een pak mix voor appelkruimeltaartmix. Je vervangt dan uiteraard de appels door kruisbessen. Dan weet je zeker dat goed deeg hebt, passend bij de grootte van je vorm. Om het extra vocht uit de vruchten op te vangen, kun je ook beschuitkruim onderin doen. Dat is neutraal van smaak

  7. Tema 11 februari 2014 09:20 uur

    Een heerlijke taart die nu al 2 jaar ook deel uitmaakt van het grand dessert op 2e kerstdag. In mooie smalle puntjes gesneden HET favoriete onderdeel hiervan. Dankzij de kruisbessen-voorraad in de vriezer ga ik de taart vandaag nog maar eens bakken, want ook ’s middags bij een kopje thee smaakt hij heerlijk.