Romige kruisbessensaus

Romige kruisbessensaus Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Voorbereidingstijd:
5 minuten
Kooktijd:
25 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

 • 25 gram boter
 • 250 gram kruisbessen
 • 75ml slagroom
 • 1 theelepel basterdsuiker
 • zout
 • zwarte peper

Kruisbessen met vlees of vis? In Nederland is het ongebruikelijk. In andere landen hebben deze bessen zelf een naam die aan een dier gekoppeld is. In Frankrijk heet de kruisbes: grosseille à maquereau; makreelbes. In Engeland heet de bes gooseberry; ganzebes. Allebei vet vlees. Deze saus is hiervoor gemaakt.

Was de kruisbessen en verwijder het steeltje en kroontje. Verwarm de boter in een kleine sauspan. Doe de kruisbessen in de pan met de deksel erop. Stoof het geheel 20-25 minuten op matig vuur tot de bessen zacht zijn.

Haal de deksel van de pan en stamp de kruisbessen licht. Als je een gladde saus wilt hebben pureer de saus dan in de keukenmachine, met een staafmixer of in een groentemolen. Voeg room en suiker toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Stoof alles nog een paar minuten. Zorg dat de saus warm blijft om bij het vlees op te dienen.

Tip:

Deze saus is lekker bij vet vlees zoals: gans, eend en makreel. Ook bij lams- en schapenvlees is dit een heerlijk frisse saus.

Deze mooie foto is van Sarah Blackstock, een Amerikaanse die in Nederland woont met haar Nederlandse vriend. Ik heb een beetje gesmokkeld want zij heeft oorspronkelijk Applesauce gemaakt. Het resultaat van de gepureerde versie ziet er echter precies zo uit als mijn versie. Gelukkig maakt zij mooiere foto’s ;-0

Reacties

 1. Anneke 7 maart 2014 02:41 uur

  Net ogeslagen! Ga ik zeker een keer maken met lamsvlees.

 2. Anneke 7 maart 2014 02:42 uur

  Net opgeslagen, ga ik zeker een keer maken met lamsvlees.