Sorbet van kruisbessen, munt en prosecco

Sorbet van kruisbessen, munt en prosecco Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Aantal personen:
6

Ingrediënten

  • 500 g kruisbessen
  • 400 ml water
  • 300 ml prosecco
  • 175 g suiker
  • 2 takjes munt

Via Robert Jan Verkade van Eend, het bureau dat mijn websites maakt, kreeg ik dit heerlijke recept. Het beste nieuws was dat ik er ook een uitnodiging bij kreeg om het te komen proeven! De frisse smaak van kruisbessen is extra lekker door de prosecco en munt. Echt een heerlijk zomers nagerecht dus!

IJsmeester Robert Jan aan het woord:
Zelf ijs maken is één van de leukste klussen in de keuken. Het kan vrijwel niet verkeerd gaan, want als je ijs niet goed genoeg wil bevriezen, hou je een ijskoude moes over die ook heerlijk is. Het is handig om een ijsmachine of ijspan te hebben. Heb je die niet, dan duurt het invriezen best lang en moet je tijdens het invriezen regelmatig roeren. Als je dat niet doet krijg je namelijk grote ijskristallen. Dat is ook lekker, maar wel hard. Schaaf of rasp in dat geval je ijs voordat je het opeet.

Aan de slag! Meng in een steelpan het water en de suiker en breng het, al roerend, aan de kook. Laat de siroop een paar minuten koken. Haal de pan van het vuur. Voeg de blaadjes van de munt toe en laat dit minstens 10 minuten trekken.

Verwijder het steeltje en de kroon van de kruisbessen. Pureer de kruisbessen met de staafmixer of keukenmachine (waarschijnlijk lukt het pureren ook wel door ze met een vork te prakken). Voeg de kruisbessenmoes toe aan de siroop. Nu kan ook de prosecco er bij. Let op: dit gaat schuimen! Even roeren en je bent toe aan de laatste paar stappen.

Giet het mengsel in kleine hoeveelheden door een zeef en vang het vocht op. Gebruik de achterkant van een lepel om al het vocht door de zeef te drukken. Tip: Als je nu proeft moet het zoet zijn en mag de munt beslist niet overheersen. Toch te veel munt gebruikt? Geen nood, dan pureer je wat extra kruisbessen. Als het mengsel bevroren is zal de smaak van de munt sterker uitkomen en de suiker juist minder sterk (en je wilt natuurlijk ook de kruisbessen kunnen proeven).

Laat het mengsel, dat nu vrij is van muntbladeren, pitjes en schillen, minstens 4 uur afkoelen in de koelkast. Als het mengsel voldoende is afgekoeld kun je het sorbetijs gaan maken. Draai je ijs in de machine of giet het in de ijspan zodat je een zachte ijsstructuur krijgt. Nu kun je het direct opeten! Je kunt er wat cantuccini en een frisse dessertwijn bij serveren.

Robert Jan Verkade werkt bij webbureau Eend in Utrecht.
Verder is hij te vinden op Twitter.
De volledige fotosessie van het maken van kruisbessenijs is te vinden op Flickr.

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk