Wentelteefjes met kruisbessencompôte
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
2 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 5 minuten
- Kooktijd:
- 20 minuten
- Aantal personen:
- 3
Ingredienten:
- Bakje mascarpone
- Pot kruisbessencompote, recept kruisbessencompôte
- 6 dikke plakken wit of licht bruin brood
- 2 eieren
- 120 mililiter melk
- paar eetlepels vloeibare honing
- snufje zout
- 1 zakje vanillesuiker / vanillepeul / vanillextract
- 1/2 theelepel kaneel
- roomboter om in te bakken
Het maken van wentelteefjes is zo eenvoudig dat het eigenlijk belachelijk is waarom zo weinig mensen het nog doen! Toen ik als klein mannetje leerde koken vond ik wentelteefjes meteen geweldig. Helemaal zelf in 1 keer al zo'n lekker gerecht maken. Nu een paar jaar later ;0 ... heb ik een heerlijke combinatie van wentelteefjes met kruisbessencompôte. Lekker voor een zondagsontbijt!
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een ovenplaat klaar met daarop een vel bakpapier.
Snijd 6 boterhammen (een centimeter of 3 dik). Leg ze wanneer je tijd hebt al even los zodat ze kunnen drogen. Meng in een grote kom de eieren, melk, zout, vanillesuiker en kaneel. Klop het geheel met een garde tot een gladde massa. Haal de boterhammen door het mengsel heen en probeer ervoor te zorgen dat ze echt helemaal doordrenkt zijn.
Zet de koekenpan op het vuur en bak op een rustig vuur de wentelteefjes bruin aan beide kanten. Leg ze zodra ze aan beide kanten bruin zijn op het bakpapier op de ovenplaat. Bak het geheel 12-15 minuten in de oven.
Leg de wentelteefjes op de borden. Giet er wat honing overheen. Leg op ieder bord een lepel mascarpone en 2 lepels kruisbessencompote. Eet smakelijk!
Liever sneller klaar?
Bovenstaande bereidingswijze is voor luxe wentelteefjes. De dikke boterhammen stoven als het ware in de oven gaar. De binnenkant van de wentelteefjes is dan lekker romig. Wil je lievere gewone wentelteefjes die snel klaar zijn? Snijd dan gewoon dunnere plakken brood en bak ze alleen even in de koekenpan.
Dunnere plakken is dan echt belangrijk! Anders bak je de wentelteefjes tot ze zwart zijn of is het van binnen niet gaar. Allebei niet lekker. De snelle wentelteefjes zijn overigens nog steeds heel lekker. De luxe bereidingswijze geeft echt nog veeeeel lekkerder wentelteefjes. Lekker voor een geweldig zondags ontbijt of na een zware avond!
Tips:
Wentelteefjes zijn goed van ouder brood te maken. Zo hoef je dus geen eten weg te gooien.
In restaurants krijg je nog wel eens een variant van wentelteefjes met poedersuiker erover. Geen goed idee wat mij betreft. Doe er lekker stroop of honing overheen. Kweepeergelei past hier ook goed bij. Uiteraard wel in plaats van de kruisbessencompôte.
Reacties
Over deze site
Kruisbes.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kruisbes.nl alles over het doel van deze site.
R2 16 juni 2010 13:28 uur
Beide opties inderdaad heerlijk, wentelteefjes met kweeperen of kruisbessen. Ik heb thuis ook een hartig recept voor wentelteefjes a la mediterraine met courgette-tzatziki, en geloof het of niet, maar het is echt heel erg lekker. Ik heb het mijn zus, onbetwiste wentelteefjesconnaisseuse voorgezet en zij was zeer enthousiast. Voor wie wil, DM me op @tweeteRR en ik mail het recept.
Okke Amerongen 18 juni 2010 14:27 uur
Ik heb er nog nooit van wentelteefjes mediterraine gehoord. Laat staan van een wentelteefjesconnaisseuse maar een mooie titel is het zeker. Leuk!